Markt | Melken

Nederlandse melkaanvoer licht gestegen in 2023

De Nederlandse melkaanvoer nam in december met 2,4 procent af. Dat meldt ZuivelNL. Sinds september 2023 daalde de melkplas, wat vooral gerelateerd was aan de uitbraak van het blauwtongvirus. Uiteindelijk kwam de cumulatieve melkaanvoer over geheel 2023 uit op 13,89 miljard kg, 0,9 procent (123 miljoen kg) meer dan in 2022.

De melkaanvoer in de Europese Unie daalde sterk in november (-2,4 procent). Ook in oktober was al sprake van een stevige krimp (-1,7 procent). De grootste daling was te zien in Frankrijk en Ierland, die sinds september een aanzienlijke teruggang lieten zien. Ook in Duitsland nam het volume af. Alleen Polen liet nog enige toename van betekenis zien. Door de daling in de afgelopen maanden is tot en met november 2023 per saldo nog maar nauwelijks sprake van groei van de melkaanvoer in de EU (+0,1 procent).

Het beeld bij de andere, mondiaal belangrijke zuivel exporterende landen bleef in november onveranderd wisselend. Het volume in Nieuw-Zeeland daalde licht verder (-0,5 procent). Ook de daling in de Verenigde Staten zette door (-0,7 procent). Argentinië realiseerde, net als in de twee maanden daarvoor, een sterke afname (-4,0 procent). Het volume in Australië herstelde verder (+6,3 procent). Ook de melkplas in Uruguay nam weer toe (+2,8 procent). Het gehele volume van de belangrijke zuivelexporteurs (inclusief de EU) lag tot en met november 2023 per saldo 0,2 procent (0,65 miljard kg) hoger dan in 2022.

Bron: ZuivelNL

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
MarktMelken
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?