Algemeen

Europese consumenten hebben weinig interesse in diervrije zuivel

Onderzoekers van de Aarhus Universiteit uit Denemarken onderzochten of hybride zuivel en producten op basis van precisiefermentatie mogelijke concurrenten zijn voor traditionele zuivel. Zij hielden een enquête om te weten te komen wat de meningen over diervrije zuivel waren van Deense, Duitse, Franse en Britse consumenten.

Het onderzoek richtte zich op de mogelijke hindernissen voor het implementeren van producten op basis van precisiefermentatie in Europa. Dergelijke producten zijn beschikbaar in onder andere de Verenigde Staten, maar in Europa moet eerst nog goedkeuring gegeven worden door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid. Bij precisiefermentatie worden met behulp van genetisch gemodificeerde micro-organismen dierlijke eiwitten geproduceerd.

De onderzoekers gaven de deelnemers informatie over precisiefermentatie en vroegen daarna welke associaties zij hierbij hadden. Deense consumenten kozen voor woorden als ‘kunstmatig’, ‘slim’ en ’toekomst’. Andere associaties waren ‘interessant’ en ‘vriendelijk’ (Verenigd Koninkrijk), ‘microben’ en ‘gezondheid’ (Frankrijk) en ‘milieuvriendelijk’ en ‘dieren’ (Duitsland). De consumenten zagen een sterk verband tussen precisiefermentatie, duurzaamheid en milieuvriendelijkheid.

Voorkeur voor traditionele zuivel

Traditionele zuivel werd nog altijd tot het meest populair verkozen, voornamelijk in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Hybride zuivel, waarbij twee technieken gemengd worden, kreeg de tweede plaats. Deense consumenten hadden een voorkeur voor een combinatie tussen traditionele zuivel en producten op basis van precisiefermentatie. In Duitsland scoorde ook hybride zuivel op basis van plantaardige en precisiefermentatie technieken goed.

De consumenten gaven aan niet het idee te hebben dat producten op basis van precisiefermentatie net zo gezond zijn als traditionele zuivel of plantaardige alternatieven. De producten scoorden ook slecht op het gebied van smaak en textuur. Daarnaast waren vrijwel alle deelnemers niet bereid om de hoge prijs van de producten op basis van precisiefermentatie te betalen. De onderzoekers ontdekten een zeer lage koopneiging en een hoge prijsgevoeligheid. Vooral jongere consumenten waren wel sneller bereid, waarschijnlijk door de associatie met het milieuvriendelijke aspect van de productietechniek. Volgens onderzoeker Marija Banovic kan hybride zuivel mogelijk bijdragen aan de transitie naar zuivel op basis van precisiefermentatie in Europa.

Bron: The Bullvine, Diary Reporter
Foto: usertmk via Freepik

 

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?