Gezondheid

USDA kondigt maatregelen en budget voor bestrijding vogelgriep bij rundvee aan

Het Amerikaans Ministerie van Landbouw (USDA) heeft verschillende maatregelen aangekondigd om de verspreiding van en schade door het H5N1 vogelgriepvirus bij runderen tegen te gaan. Hiervoor is 98 miljoen dollar uitgetrokken. Daarnaast heeft het Amerikaans Ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken (HHS) 101 miljoen euro beschikbaar gesteld voor testen, voorkomen en behandelen.

Sinds maart is op verschillende melkveebedrijven in meerdere Amerikaanse staten vogelgriep variant H5N1 aangetroffen. Op 24 april ging een federaal bevel in dat bepaalt dat het transport van melkvee wordt ingeperkt en H5N1 testresultaten worden verzameld en bestudeerd om de uitbraak beter te begrijpen.

Ondersteuning voor melkveebedrijven

De USDA heeft geld beschikbaar gesteld voor verschillende maatregelen op de melkveebedrijven. Dit gaat om in totaal 98 miljoen dollar. Veehouders van getroffen bedrijven kunnen tot 28.000 dollar krijgen in de komende 120 dagen om de bioveiligheid op hun bedrijf te verbeteren. Daarnaast streeft de USDA ernaar om compensatie te kunnen bieden voor verloren omzet door de impact van de ziekte op de melkproductie.

Voor zowel aanschaf van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) en het op de juiste manier wegdoen van de melk door een verhittingsbehandeling kunnen getroffen bedrijven tot 2000 dollar per maand ontvangen. Tot 1500 dollar per bedrijf is beschikbaar voor het ondernemen van veiligheidsmaatregelen voor personen die veel tussen verschillende veehouderijen reizen. Na bevestiging van besmetting kan tot 10.000 dollar per besmette locatie gesubsidieerd worden voor dierenartskosten. Ook de verzendkosten voor influenza A testen kunnen vergoed worden. Het testen zelf is al kosteloos.

Gezondheids- en voedselveiligheid

De HHS, die zich al twintig jaar voorbereid op een dergelijke uitbraak, heeft 101 miljoen dollar beschikbaar gesteld voor vier ondergeschikte organisaties, waaronder het Center of Disease Control and Prevention (CDC) en de Food and Drug Administration (FDA). De CDC monitort het virus en het risico voor de bevolking, de FDA test melk- en zuivelproducten en zorgt dat deze veilig zijn.

De eerste 93 miljoen dollar is voor het CDC. Het overgrote deel van dit geld is bedoeld voor testen en laboratoriumcapaciteit (34 miljoen), toezicht, data-analyse en monitoring (29 miljoen) en genome sequencing (14 miljoen). Daarnaast is geld beschikbaar voor onderzoek naar vaccins, het bereiken van risicogroepen in de samenleving en toezicht op afvalwater. De FDA krijgt 8 miljoen dollar voor het testen van gepasteuriseerde zuivelproducten en het ophogen van laboratoriumcapaciteit.

Bron: USDA

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?