Markt

Belgische productie van mozzarella stijgt wederom, consumptiemelk daalt

Het Belgische statistiekbureau Statbel heeft de zuivelcijfers van 2023 bekend gemaakt. Opmerkelijk is de grote hoeveelheid mozzarella die vorig jaar in België werd geproduceerd.

De productie van de van oorsprong Italiaanse kaas door Belgische zuivelproducenten stijgt al jaren. In 2023 kwam de totale productie van mozzarella met een toename van 18 procent uit op bijna 81.000 ton. Daardoor is het goed voor twee derde van de totale kaasproductie door Belgische bedrijven.

De totale Belgische kaasproductie van 2023 kwam uit op 122.912 ton, 12 procent meer dan in 2022. Ook de productie van room (4,4 procent) en desserts (3,6 procent) nam toe. Wel werd er minder ijs geproduceerd, met een daling van 71 miljoen liter in 2018 naar 60 miljoen liter in 2023.

Daling productie consumptiemelk

Consumptiemelk is nog altijd de grootste groep zuivelproducten die geproduceerd wordt in België, maar net als in Nederland daalt de hoeveelheid hiervan. Voor het derde jaar op rij was er sprake van een daling (-2 procent), met een totale productie van 801 miljoen liter.

De productie van melkpoeder bleef wel stabiel over de laatste vijf jaar. Hoewel de productie van magere melkpoeder in 2023 met 8 procent daalde, zagen de niet magere melkpoeders een stijging van 50 procent. Productie van andere melkpoeders zoals baby- en sportvoeding daalde met 23 procent.

Hogere invoer

Om het productieniveau te kunnen realiseren, haalden Belgische zuivelbedrijven meer melk uit het buitenland. De buitenlandse boeren leverden met 138 miljoen liter het dubbele van het voorgaande jaar. In totaal werd er uit België en het buitenland 3 procent meer melk geleverd in 2023.

Daarnaast werd ook nog 509 miljoen liter melk, 146 miljoen liter room en 31 miljoen liter magere melk aangekocht uit het buitenland. Een groot deel van de ingezamelde room wordt weer uitgevoerd, in 2023 was dit 81 miljoen liter, een stijging van 20 procent.

Bron: Vilt – Foto: stockking via Freepik

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?