Gezondheid

Aangekocht vee testen

Mycoplasma geneest niet. Daarom is het uitermate belangrijk geen besmette dieren aan te kopen.

Mycoplasma leidt tot heftige mastitis, die niet reageert op antibiotica. Deze bacterie is eveneens bestand tegen de reguliere bacteriologische behandelingsmethoden. Omdat er geen werkzame behandeling is, is het van groot belang dat je deze ziekteverwekker niet binnenhaalt. Dit kun je uitsluitend waarborgen door dieren te testen voor je ze aankoopt:

1. Geef voor aanschaf opdracht tot nemen van melkmonsters voor de volgende ziekteverwekkers: S. aureus, prototheca (algen), Mycoplasma bovis en S. agalactiae (SAG). Het aantonen van erfelijk materiaal van deze ziekteverwekkers vindt plaats via een melkmonster, een poolmonster is ook mogelijk. De kosten hiervoor zijn ongeveer 20 euro per onderzoek. De resultaten zijn binnen 24 tot 48 uur beschikbaar.

2. Als vaarzen zonder testresultaten op uw bedrijf aankomen, laat dan nog op de veewagen een CMT-test uitvoeren. Neem ook een melkmonster voor het testen op DNA van ziekteverwekkers. 3. Melk deze dieren als laatst zolang de testresultaten er nog niet zijn en houdt ze in een afzonderlijke groep. Hetzelfde geldt voor dieren die op proef zijn. Bij een verhoogd celgetal of een positieve onderzoeksuitslag moet de handelaar deze dieren terugnemen. Conclusie: als dieren die je wilt aankopen positief worden getest op bovengenoemde ziekteverwekkers, annuleer dan de aankoop.

Bron: Holsteg, TGD NRW

Deze tip verscheen in Elite 6 uit 2017.

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?