Gezondheid

Hardhouten klauwblokjes houden langer

De algemene aanbeveling is om koeien met een aandoening in één van de klauwhelften gedurende 28 dagen op een blokje te zetten. Klauwblokjes van hard hout lijken het langst te blijven zitten.

Als een klauwblokje 28 dagen zou moeten blijven zitten ten bate van de genezing, dan is niets frustrerender dan dat de koe het blokje na drie weken kwijt is. Daarom hebben Australische wetenschappers in een proef 12 koeien voorzien van verschillende klauwblokjes om te onderzoeken of het ene blokje langer blijft zitten dan het andere. De wetenschappers gebruikten blokjes van hardhout, van zacht hout en van hout van gemiddelde hardheid. Gedurende 28 dagen werden de 12 koeien met klauwblokjes nauwlettend gevolgd om ook de slijtage van de verschillende houtsoorten in de gaten te houden. Dat werd gedaan door de dikte van de blokjes te meten op drie verschillende punten. Qua slijtage konden de onderzoekers duidelijk verschillen zien tussen de drie houdsoorten. De zachte blokjes sleten aanzienlijk harder aan de punt en zijkant. De hardhouten blokjes sleten ook gelijkmatiger, maar bleven met gemiddeld 28 dagen bovenal langer zitten. De blokjes van gemiddelde hardheid hielden het een week minder lang. Na 21 dagen waren de koeien deze blokjes kwijt. De zachte blokjes bleven slechts 14 dagen zitten.

Nu vragen de Australische wetenschappers zich nog af of het design van de blokjes en de materiaalkeuze de mate van ondersteuning beïnvloeden. Dat willen ze vaststellen in vervolgonderzoeken.

Bron: Inleiding Ranjbar et al. In het kader van de Lameness in Ruminants-conferentie 2017, München (D).

Deze tip verscheen in Elite 6 uit 2017.

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?