Management | Markt

Australië wil verse melk naar China vliegen

De grootste melkveehouder van Australië, Van Diemen’s Land Farms op Tasmanië, wil vanaf 2017 verse melk met een vliegtuig naar China exporteren.

Begin dit jaar werd de onderneming Van Diemen’s Land (VDL) met ruim 30 melkveebedrijven en 19.000 koeien overgenomen door de Chinese investeringsgroep Moon Lake. De nieuwe eigenaren willen het netwerk in het thuisland aanboren om nieuwe afzetmarkten te creëren. VDL-directeur Sean Shwe zegt dat er jaarlijks 10 miljoen kg melk onder de merknaam ‘Van Milk’ vanuit Hobart, hoofdstad van het eiland Tasmanië, per vliegtuig getransporteerd zal worden. Dat is 10 procent van de op Tasmanië geproduceerde melk.

Tegen de Australische pers heeft Shwe gezegd dat de eerste proefleveringen zijn geslaagd. Hij is in onderhandeling met vliegmaatschappijen. Ze willen beginnen met een wekelijks transport en opbouwen naar driemaal per week. Nu wordt alle melk van VDL door Fonterra verwerkt. Fonterra maakt er vooral melkpoeder en merkloze kaas van. Bij de export van de verse melk zal VDL in zee gaan met Lion, een levensmiddelengigant die de benodigde capaciteit en een exportlicentie voor China heeft.

Luchtbrug

De plannen die de Chinese investeerder heeft met VDL, zijn door de melkveehouders in Tasmanië goed ontvangen. De premier van de Australische staat Tasmanië, Will Hodgman, ziet het als een mogelijke ‘handelsbrug’ met China. Dus ook andere marktpartijen op het gebied van verse producten wrijven zich in de handen nu er een ‘luchtbrug’ is tussen Tasmanië en China.

Bron: AgE, Uitgelichte foto: skynews

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
ManagementMarkt
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?