Gezondheid | Premium

Houtsnippers en zaagsel beter voor koeienpoten dan stro

Een stalbodem van houtsnippers en zaagsel is beter voor de klauwgezondheid dan een bodem van stro. Dat blijkt uit onderzoek van Vetmedunie Vienna, de veterinaire universiteit in Wenen. De resultaten van het onderzoek staan in het wetenschappelijke tijdschrift The Veterinary Journal.

De Oostenrijkse onderzoekers keken ook naar het vóórkomen van klauwproblemen bij koeien in vrijloopstallen met een compostbodem en stallen met een roostervloer. In de vrijloopstallen kwam de helft minder klauwaandoeningen voor. Klauwproblemen uit de categorieën 2 en 3 werden zelden waargenomen. Kreupelheid kwam echter in beide staltypen evenveel voor (18 procent).

Snel opstaan en weglopen

Het belangrijkste verschil tussen vrijloopstallen en ligboxenstallen is de sociale interactie tussen de koeien, ontdekten de onderzoekers. “Een melkveestapel is hiërarchisch georganiseerd”, vertelt onderzoeksleider Johann Burgstaller. “Als een koe wordt gedwongen om haar plaats te verlaten voor een dier van een hogere rang, kan het in een vrijloopstal snel opstaan en weglopen zonder obstakels. Het oppervlak van een vrijloopstal zorgt er ook voor dat zwakkere dieren veilig kunnen gaan staan of liggen.”

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?