Management | Markt

Rauwe melk schaars en duur in Rusland

Het Russische landbouwministerie wil maatregelen nemen om de sterk stijgende melkprijs in te dammen. Door een lagere binnenlandse productie en minder import wordt melk schaars in Rusland. Dat drijft de prijs op.

De Russische politiek zou een rij aan maatregelen willen treffen om de melkprijsstijging af te remmen. Volgens ‘Interfax’, de persdienst van het ministerie, wordt in een aanstaand overleg beslist over de maatregelen.

Moeizame import

De prijsstijging komt voort uit onder meer minder beschikbare marktconforme rauwe melk terwijl de vraag van de zuivelindustrie gelijk blijft. Ook lijkt het erop dat importeren bij de Russen steeds moeizamer gaat. De wereldwijd stijgende prijs voor zuivel sinds april/mei leidt tot een kleinere invoerhoeveelheid van melkproducten in het tweede halfjaar van 2016 luidt de analyse van het Kremlin. Dat betekent meer vraag naar binnenlandse rauwe melk en dus meer druk op de melkveehouderij. Het tegendeel gebeurt, de nationale productie daalt.

Prijsstijging zal afzwakken

Er moet niet op worden gerekend dat de prijs op de binnenlandse melkmarkt aan het einde van dit jaar, dan wel het begin van volgend jaar, aanzienlijk daalt. Zo deelde de Russische brancheorganisatie Sojusmoloko mee om de producenten gerust te stellen. Wel zou het tempo waarmee de prijs nu stijgt in januari en februari snel afzwakken.

7 miljoen ton melk tekort

Het landbouwministerie in Moskou schatte het tekort aan rouwe melk op zeven miljoen ton, gemakshalve de gezamenlijke jaarproductie van ruim 7.000 Nederlandse bedrijven. Volgens het Russische staatsbureau voor de statistieken, Rosstat, daalde de productie er in de eerste 10 maanden van dit jaar met 0,6 procent tot 26,4 miljoen ton. Het aantal koeien daalde met 1,8 procent tot 8,3 miljoen stuks.

Bron: dairynews.ru – Beeld: Alena-Pasheva

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?