Melkprijs

Melkprijs mei 2017

De berekende voorschotmelkprijzen komen in mei 2017 uit op gemiddeld 33,28 euro per 100 kg standaardmelk. Een stijging van 0,25 euro ten opzichte van de vorige maand. Ten opzichte van mei 2016 ligt de gemiddelde melkprijs 7,09 euro ofwel 27,1 procent hoger.

Nadat de gemiddelde melkprijs de voorgaande twee maanden iets was gedaald, is deze in mei weer gestegen. Hoewel de prijsstijging gering is, is er toch sprake van een kentering. Doorgaans dalen de melkprijzen in april en mei als gevolg van de productiepiek in die maanden. Daarnaast zijn voor de komende maanden door een aantal zuivelondernemingen verdere prijsverhogingen aangekondigd.

De melkprijzen van vijf belangrijke Europese zuivelondernemingen inclusief Royal FrieslandCampina zijn te volgen in de Elite-melkprijsvergelijking.

Arla en Dairy Crest daalden in mei

Alle Duitse en Ierse ondernemingen hebben de melkprijzen verhoogd met circa een euro per 100 kg. Van de overige ondernemingen hebben de meeste de melkprijs min of meer gelijk gehouden. Uitzondering is Arla, daar daalde de melkprijs met een euro. De lagere melkprijs van het Britse Dairy Crest komt voort uit een hogere seizoensheffing en de koersdaling van het Britse pond. Dairy Crest is bovendien de enige onderneming, die voor de komende maanden verdere prijsverlagingen heeft aangekondigd.

Stijgers

De grote coöperaties hebben voor de komende maanden stijgingen aangekondigd: DMK in juni 1 euro en 2 euro in juli, Arla vanaf juli 1,80 euro en FrieslandCampina 0,7 euro in juni en in juli 0,5 euro.

Hoge boterprijzen

De stijging van de melkprijzen sinds medio 2016 wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door een groeiende vraag naar melkvet en resulteert in relatief zeer hoge boterprijzen, zowel absoluut als in verhouding tot de eiwitprijzen.

Productievolume EU en wereldwijd

De EU-melkaanvoer nam in april licht toe en vervolgt daarmee de weg van herstel na een lange periode van krimp. De ontwikkeling binnen de EU liet in mei een wisselend beeld zien. Terwijl het volume in Duitsland, Frankrijk en ook in Nederland daalde, nam de aanvoer in vooral Ierland en Polen sterk toe.

Ook elders in de wereld is sprake van een stijging van de melkaanvoer. In Nieuw-Zeeland nam deze zowel in maart als april sterk toe. In Zuid-Amerika lijkt de lange periode van krimp afgesloten te zijn. In Argentinië en Uruguay herstelde het volume in de afgelopen maanden. De melkproductie van de VS groeit al geruime tijd met gemiddeld rond twee procent.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Melkprijs
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?