Melkprijs

Melkprijzen juli 2017

De berekende voorschotmelkprijzen in Europa komen gemiddeld uit op 35,19 euro per 100 kg standaardmelk in juli 2017. Dat is een stijging van 1,42 euro ten opzichte van juni. Ten opzichte van juli 2016 was de gemiddelde melkprijs 8,80 euro hoger, dat is een prijsschommeling van precies een derde in een jaar tijd.

De prijsstijging in juli is een gevolg van de verbeterde marktsituatie, maar ook van seizoenseffecten. Er zijn door diverse zuivelondernemingen ook al weer latere prijsverhogingen aangekondigd, zal de melkprijs nog verder stijgen. De recordjaren 2013 en 2014 zal het echter niet voorbij gaan.

Geen dalingen

Ten opzichte van juni waren er in juli in Europa geen zuivelondernemingen die de prijs naar beneden bijstelden. De prijs die Fonterra (Nieuw Zeeland) uitbetaald, daalde licht door een koerswijziging. In de USA daalde de prijs met omgerekend 2,7 eurocent. De melkproductie bleef er stijgen. In Zuid-Amerika lijkt sprake van aanhoudend herstel van de productie en ook in Nieuw Zeeland was de productie flink hoger desondanks dat seizoensinvloeden de productie in juni normaal gesproken remmen.

Goede vooruitzichten

Bijna alle berekende melkprijzen zijn gestegen. Van dalingen was geen sprake bij de door LTO gevolgde zuivelondernemingen in Europa. De Franse melkprijzen bleven qua stijging vaak achter bij het gemiddelde, maar in juli maakten ze een inhaalslag. Sodiaal deed er maar liefst 2,90 euro bij en Lactalis kondigde een plus van een euro aan voor zowel augustus als september. Arla en FrieslandCampina beloofden voor augustus en september 2,00 respectievelijk 3,20 euro. DMK blijft in augustus op een euro extra steken.

Ook het Britse Dairy Crest blijft steken. Er is sprake van eens stijging door het vervallen van een seizoensheffing, maar ook koersverschillen drukken de melkprijs van Dairy Crest. Echter, ook bij een goede koers zou de prijs laag zijn. Voor september en oktober heeft het concern echter een forse verhoging aangekondigd.

Top drie

Binnen de Europese Unie staat de melkprijs van FrieslandCampina op een derde plaats. De plaatsen één en twee zijn voor het Italiaanse Granarolo en het Duitse Müller. Granarolo betaalde in juli 38,77 cent en met een voortschrijdend gemiddelde van 37,79 cent gaan de Italianen evenwel aan kop.

Zuivelnoteringen

Volgens de officiële Nederlandse zuivelnoteringen gaat de notering voor boter wederom door het plafond met een notering van 685 euro per ton op 30 augustus. De prijs voor mager melkpoeder staat echter onder druk volgens de notering van ZuivelNL.  De internationale veiling Global Dairy Trade van 15 augustus liet echter een ander beeld zien. Gemiddeld werd 0,4 procent minder betaald voor zuivelproducten. Voor boter en volmelkpoeder werd 1,3 respectievelijk 0,6 procent minder betaald terwijl voor mager melkpoeder 0,3 procent meer werd betaald.

Elite-melkprijsvergelijking

In de Elite-melkprijsvergelijking vindt u een grafiek met de prijzen die vijf belangrijke Europese zuivelaars uitbetaalden volgens de internationale melkprijsvergelijking die Zuivel NL maandelijks samenstelt.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Melkprijs
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?