Melkprijs

Melkprijs juni 2017

De berekende Europese voorschotmelkprijzen komen in juni 2017 uit op gemiddeld 33,69 euro per 100 kg standaardmelk. Een stijging van 0,51 euro ten opzichte van de vorige maand. Ten opzichte van juni 2016 ligt de gemiddelde melkprijs 7,62 euro hoger, dat is 29,2 procent.

Dat het melkprijsverschil met vorig jaar zo groot is, komt niet alleen door de goede melkprijzen van dit jaar, maar vooral doordat de melkprijzen in juni 2016 een dieptepunt bereikten. Sinds april dit jaar liggen de maandelijkse melkprijzen boven het gemiddelde van de jaren 2012 tot en met 2016.

Deze maand heeft het Duitse Müller de melkprijs met twee euro het meest verhoogd per 100 kg. DMK, Savencia (FR) en alle Ierse ondernemingen hebben de melkprijs met een euro verhoogd. Ook de berekende melkprijzen van FrieslandCampina (+ 0,7 euro), Danone (+ 0,5 euro) en Lactalis (+  0,5 euro) zijn gestegen. De melkprijs van Dairy Crest is als enige gedaald (- 1,60 euro). Net als in juni, wordt de melkprijs van Dairy Crest ook in juli verlaagd met 1 pence per liter (ppl). Voor september is een prijsverhoging van 1 ppl aangekondigd.

Prijs stijgt verder

De komende maanden zullen de melkprijzen verder stijgen. Voor juli en augustus zijn prijsverhogingen aangekondigd door DMK van in totaal 4 euro. Arla kondigde 2,7 euro verhoging aan, FrieslandCampina 1,7 euro en Lactalis tot oktober 4 euro per 100 kg.

Nieuw-Zeeland en Noord-Amerika

Buiten Europa stijgen de melkprijzen ook. Fonterra heeft onlangs haar melkprijsprognose voor het lopende melkprijsjaar verhoogd met 0,25 NZD per kg vet en eiwit. Inclusief ingeschat dividend van 0,50 NZD wordt voor 2017/18 een melkprijs verwacht van 7,25 NZD per kg vet en eiwit ofwel 35,45 euro per 100 kg melk. Voor 2016/17 is de voorlopige melkprijs 6,65 NZD. De Amerikaanse klasse III melkprijs is gestegen van 15,57 naar 16,64 dollar per cwt. Dit is in juni omgerekend 36,97 euro per 100 kg standaardmelk.

Productie en zuivelmarkt

Zowel qua markt als melkproductie wereldwijd is het beeld constant. In Nieuw-Zeeland en Noord- en Zuid-Amerika is de productie stijgend. Dichter bij huis nemen de Nederlandse, Franse en Duitse producties af terwijl die in Ierland en Polen toenemen. De Nederlandse boterprijs heeft een ongekende hoogte bereikt van meer dan 600 euro per 100 kg. De prijs voor vol melkpoeder kwakkelt op een gelijkblijvend niveau en die voor mager melkpoeder daalt, mede omdat de EU in juni een kleine hoeveelheid interventiemelkpoeder op de markt zette.

De index van GDT (Global Dairy Trade) liet op 1 augustus echter een daling zien voor zowel boter als mager melkpoeder met  4,9 respectievelijk 3,0 procent. Een overzicht van de dalingen en stijgingen op de veiling van 1 augustus vindt u hier.

Elite-melkprijsvergelijking

In de Elite-melkprijsvergelijking vindt u een grafiek met de prijzen die vijf belangrijke Europese zuivelaars uitbetaalden volgens de internationale melkprijsvergelijking die Zuivel NL maandelijks samenstelt.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Melkprijs
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?