Management

Huisdier heeft meer recht op medicatie dan landbouwhuisdier

Veel consumenten zijn van mening dat huisdieren eerder een medische behandeling zouden moeten krijgen dan landbouwhuisdieren. Het feit dat alleen gezonde dieren gezonde levensmiddelen kunnen produceren, lijkt bij veel consumenten onbekend.

In een consumentenenquête werden 1.000 mensen ondervraagd in Nederland, Polen, Denemarken, Groot-Brittannië, Spanje en Duitsland. De studie werd uitgevoerd in 2016 door IFAH Europe, het Europese orgaan van de veterinaire industrie.

Gevraagd werd of dieren hetzelfde recht op behandeling middels medicatie hebben als mensen. In de categorie ‘huisdieren’ was 65 procent het eens met deze stelling. In de categorie ‘landbouwhuisdieren’ was 59 procent het ermee eens. Voor regelmatig enten geldt een vergelijkbaar beeld; 66 procent stemde toe in geval van huisdieren, 54 procent bij landbouwhuisdieren.

Scepsis bij landbouwhuisdieren

De nationale Duitse brancheorganisatie voor dierenartsen (BfT) concludeert aan de hand van de onderzoeksresultaten dat de acceptatie van medische behandeling bij huisdieren doorgaans hoog is, maar dat bij landbouwhuisdieren dikwijls sprake is van scepsis. Ook bestaat bij 46 procent van de ondervraagden de aanname dat landbouwhuisdieren routinematig antibiotica krijgen. 12 procent deelt deze mening niet. De rest weet het niet.

Bijna driekwart van de ondervraagden weet niet zeker of de behandeling van zieke landbouwhuisdieren met antibiotica bijdraagt aan de voedselveiligheid. Dat hangt ook samen met gebrekkige kennis over diergeneesmiddelen en de strenge voorschriften en controles die eraan verbonden zijn. Hetzelfde geldt voor enten en het daarmee verbonden doel mensen tegen ziektes te beschermen, zoals salmonella en hondsdolheid.

Samenvattend

  • Aan huisdieren wordt door de consument meer recht op medicatie toebedeeld dan landbouwhuisdieren.
  • Kennis over het gebruik van antibiotica bij landbouwhuisdieren is beperkt.
  • Van het feit dat enkel gezonde dieren gezonde levensmiddelen produceren is menigeen zich niet bewust.
  • Consumenten voelen zich slecht geïnformeerd over diergeneesmiddelen.
  • Enten van dieren ter bescherming van mensen wordt niet begrepen.

Bronnen: http://www.epruma.eu/component/downloads/downloads/134.html – http://www.wir-sind-tierarzt.de/2017/10/arzneimittel-fuer-tiere-kleintiere-ja-skepsis-bei-nutztieren/

Tekstbewerking: Laura Henn – Foto: Katrin Berkemeier

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?