Melkprijs

Melkprijzen oktober 2017

De berekende Europese voorschotmelkprijzen komen in oktober 2017 uit op gemiddeld 36,86 euro per 100 kg standaardmelk. Een stijging van 12 cent ten opzichte van september. Ten opzichte van oktober 2016 ligt de gemiddelde melkprijs 7,04 euro, ofwel 23,6 procent hoger.

De gemiddelde melkprijs van de Europese zuivelondernemingen is in oktober dan wel iets gestegen, maar zal naar verwachting niet meer doorstijgen dit jaar. Bij DMK en FrieslandCampina was in oktober sprake van een plus van 1 respectievelijk 1,2 cent. FrieslandCampina heeft echter voor december al een daling aangekondigd van een kwartcent. Ook Arla plust nog 0,7 cent in november, maar houdt de prijs gelijk voor december. Alleen bij het Britse Dairy Crest stijgt de prijs door tot januari. De voorschotmelkprijs van Dairy Crest van september is 35,43 euro.

2017: goede melkprijs, geen recordjaar

Hoewel de meeste melkprijzen voor de rest van het jaar nog niet bekend zijn, kan op basis van de melkprijzen tot en met oktober, en in enkele gevallen al tot en met december worden vastgesteld dat 2017 een relatief goed melkprijsjaar wordt. Zo zijn de door Arla en FrieslandCampina in 2017 uitbetaalde maandelijkse voorschotmelkprijzen met 30 respectievelijk 34 procent gestegen. De melkprijs van Dairy Crest is in 2017 met 21 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Afhankelijk van de hoogte van de nabetalingen, kunnen de definitieve melkprijzen nog afwijken. Wel is duidelijk dat het prijsniveau van de recordjaren 2013 en 2014 niet bereikt gaat worden in 2017.

Europa en wereldwijd: productie

De melkleverantie aan zuivelondernemingen in de EU nam in september met vier procent beduidend toe, voor de vierde maand op rij. De cumulatieve melkaanvoer lag in de eerste drie kwartalen van 2017 0,7 procent hoger dan in dezelfde periode in 2016. Alle belangrijke zuivellanden noteerden een aanvoerstijging in september. Ook in Duitsland en Frankrijk werd duidelijk meer gemolken. Van de ‘normale’ groeiers lieten vooral Ierland, Italië en Polen sterke groei zien.

Hoewel de Europese melkaanvoer sterk toenam in september, was er buiten Europa sprake van een wisselend beeld. In Nieuw-Zeeland daalde het volume  en in de VS nam het groeitempo beduidend af. Echter, in oktober liet de Nieuw-Zeelandse melkveehouderij die kampte met een natte en koude winter wel weer sterk herstel zien met een aanvoerstijging van 2,7 procent.

Zuivelmarkt

In oktober viel de boternotering van bijna 700 euro naar net onder de 500 euro. In november is de boterprijs echter gestabiliseerd wat te maken heeft met de naderende feestdagen. De prijzen voor mager melkpoeder zijn al geruime tijd zwak en liggen sinds oktober ruim onder het interventieprijsniveau. De markt is vooral in afwachting van berichtgeving over de interventie uit Brussel. De notering voor vol melkpoeder daalde verder in november.

Elite-melkprijsvergelijking

In de Elite-melkprijsvergelijking vindt u een grafiek met de prijzen die vijf belangrijke Europese zuivelaars uitbetaalden volgens de internationale melkprijsvergelijking die Zuivel NL maandelijks samenstelt.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Melkprijs
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?