Melkprijs

Melkprijzen september 2017

De berekende voorschotmelkprijzen van de grote Europese zuivelondernemingen komen in september 2017 uit op gemiddeld 36,72 euro per 100 kg standaardmelk. Dat is 0,69 euro meer dan in augustus 2017 en 8,50 euro ofwel 30,1 procent meer dan in september 2016.

De gemiddelde melkprijs is voor de vijfde achtereenvolgende maand gestegen en zal naar verwachting in oktober nog iets verder stijgen. Wel lijkt het eind van de stijgingen langzamerhand in zicht. De individuele melkprijsstijgingen variëren sterk en meerdere zuivelondernemingen hebben in september de melkprijzen niet gewijzigd. Arla, DMK en FrieslandCampina hebben aangekondigd de melkprijzen in november niet te wijzigen.

Van prijsdalingen is binnen de EU echter nog geen sprake in september. In de VS en bij het Nieuw-Zeelandse Fonterra en Het Zwitserse Emmi is wel spraken van daling, maar deels vanwege koersdalingen. Emmi belooft een verhoging in oktober. Die zal echter door vervallen van de seizoenstoeslag in november weer tenietgedaan worden.

Meer Europese melk

De EU-melkaanvoer liet in augustus dit jaar, met een plus van drie procent, voor de derde maand op rij groei van betekenis zien. Hierdoor kwam de cumulatieve melkaanvoer in de periode tot en met augustus 2017 voor het eerst dit jaar op een hoger niveau uit dan in 2016. In alle belangrijke melkproducerende landen was sprake van een toename in . Vooral het de melkproductie in Ierland, Polen en Italië nam aanzienlijk toe. Voor het eerst sinds lange tijd was ook in Duitsland, Frankrijk en Nederland sprake van lichte groei.

Minder groei in VS

In Argentinië en Nieuw-Zeeland nam de melkproductie in augustus af. Alleen in Uruguay en in de VS werd behoorlijke groei gerealiseerd. In de VS nam het groeitempo in september echter wel met de helft af.

Zuivelmarkt verslechterd

De zuivelmarkt is sinds eind september over de gehele linie onder druk komen te staan. Ook de vetprijzen hebben een stevige stap terug gedaan. In een maand tijd is de notering van boter van bijna 700 euro naar net iets meer dan 500 euro gezakt. Dit is het gevolg van toenemend aanbod vanwege de groeiende melkplas en minder vraag.

Als gevolg van de dalende prijzen voor boter en room, gingen ook de prijzen van vol melkpoeder verder naar beneden. De prijzen voor mager melkpoeder laten al langer een daling zien. De notering is ruim onder het interventieprijsniveau geschoten en een vangnet in de vorm van interventie ontbreekt. De onduidelijke berichtgeving vanuit Brussel over het op termijn wegwerken van de interventievoorraden droeg niet bij aan stabilisatie van de markt.

Melkprijzen september 2017 vs. september 2016

De melkprijs van het Duitse DMK is in een jaar tijd met bijna 70 procent gestegen. De prijsstijging van de overige Duitse ondernemingen en FrieslandCampina ligt tussen de 50 en 55 procent. Ook bij Arla en de drie Ierse ondernemingen zijn de melkprijzen meer dan gemiddeld gestegen.

De melkprijzen van het Britse Dairy Crest en de Franse ondernemingen zijn duidelijk minder hard gestegen in een jaar. De doorgaans hoogste melkprijzen, namelijk die van Valio en Granarolo, zijn tot dusver relatief het minst gestegen. De melkprijzen buiten de EU zijn niet of nauwelijks gestegen in de laatste 12 maanden.

Elite-melkprijsvergelijking

In de Elite-melkprijsvergelijking vindt u een grafiek met de prijzen die vijf belangrijke Europese zuivelaars uitbetaalden volgens de internationale melkprijsvergelijking die Zuivel NL maandelijks samenstelt.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Melkprijs
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?