Melkprijs

Melkprijzen augustus 2017

In augustus 2017 betaalden de belangrijkste Europese zuivelondernemingen gemiddeld 36,03 euro per 100 kg standaardmelk. Wederom een stijging van 71 eurocent ten opzichte van juli. Ten opzichte van augustus 2016 is dit 8,83 euro ofwel 32,5 procent meer. Al het hele jaar is de gemiddeld uitbetaalde prijs stijgende.

Geen van de zuivelonderneming heeft in augustus de melkprijs verlaagd. De berekende melkprijs van Dairy Crest (UK) is wel gedaald, maar dat is veroorzaakt door de waardedaling van het Britse pond. Bij omrekenen naar euro’s leidt dat automatisch tot een prijsdaling. Ook bij Emmi en Fonterra veroorzaken koersschommelingen het grootste deel van de daling.

Meer melkprijsstijgingen aangekondigd

FrieslandCampina heeft voor september en oktober weer prijsverhogingen aangekondigd van respectievelijk 1,90 en 1,20 euro. Daarmee komt de voorschotmelkprijs in oktober op 40,61 euro. Na het Italiaanse Granarolo is FrieslandCampina dan de tweede in de lijst die door de 40 euro gaat. Arla kondigde voor september en oktober verhogingen van 1,00 en 0,70 euro aan. Dairy Crest geeft aan in deze maanden met 3 pence per liter te verhogen. Dat is 3,80 euro. Voor het overige geldt dat alleen de Finse en twee van de vier Franse ondernemingen in de vergelijking de prijs gelijk hielden. De rest ging omhoog.

Nieuw-Zeeland: 34 euro verwacht

Fonterra heeft op 25 september jongstleden de resultaten en de definitieve melkprijs van melkjaar 2016/17 bekend gemaakt. Inclusief dividend van 0,40 euro komt de melkprijs op 6,52 NZD per kg vet en eiwit, circa 31 euro per 100 kg standaardmelk. Voor het lopende melkprijsjaar (vanaf juni 2017 tot en met mei 2018) verwacht Fonterra een melkprijs van 7,25 NZD per kg vet en eiwit, ofwel circa 34 euro per 100 kg standaardmelk.

Elite-melkprijsvergelijking

In de Elite-melkprijsvergelijking vindt u een grafiek met de prijzen die vijf belangrijke Europese zuivelaars uitbetaalden volgens de internationale melkprijsvergelijking die Zuivel NL maandelijks samenstelt.

In onderstaande grafiek is te zien dat de melkprijs die Fonterra uitbetaald duidelijk uit het dal is geklommen in melkjaar 2016/17 en het lopende melkjaar. De recordprijzen van 2013/14 zijn echter niet in zicht.

Grafiek Melkprijzen Fonterra (NZD per kg vet en eiwit)

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Melkprijs
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?