Melkprijs

Melkprijzen november 2017

De gemiddeld uitbetaalde melkprijs van de belangrijkste Europese zuivelondernemingen was in November 36,84 euro. Dat is iets minder dan in oktober 2017. Toen was de gemiddeld uitbetaalde prijs 36,86 euro. In november 2016 was de gemiddelde melkprijs echter 5,42 euro lager. De verwachte prijsdalingen zullen zich vanaf december 2017 duidelijker laten gelden.

De continue prijsstijging sinds april is in november duidelijk op zijn eind en de verwachting is dat de gemiddelde prijs verder daalt in december. Uit diverse aankondigingen van zuivelondernemingen blijkt ook dat de prijs in de eerste maanden van dit jaar zal blijven dalen. Met 4 en 5 euro per 100 kg zakken FrieslandCampina en DMK in januari in één keer meer dan ooit te voren. In December zakten deze ondernemingen nauwelijks ten opzichte van november. De melkprijs van Arla wijzigde niet in december, maar daalt in januari ook met 0,9 euro per 100 kg. Het Britse Dairy Crest steeg in zowel november als december met 70 eurocent, maar daalt in januari ook met 1,1 euro.

De verdere stijgers in Europa waren in november Danone, Lactalis en Hochwald. Ook in de USA steeg de prijs met omgerekend 40 cent per 100 kg. De melkproductie steeg er met een procent in oktober en dat is minder dan in de maanden tot september, toen was de groei telkens twee procent. In Nieuw-Zeeland werd maar liefst 4,2 procent meer gemolken in november. Ook andere belangrijke zuivellanden buiten de EU zagen de melkproductie stijgen en dat geldt ook voor de EU waar ook in Frankrijk en Duitsland weer sprake van groei was.

Terugblik op melkprijsontwikkeling 2017

  • De gemiddelde prijs die de zuivelondernemingen uitbetaalden exclusief nabetalingen was 23 procent hoger dan in 2016.
  • Van alle ondernemingen zijn de melkprijzen gestegen, van de meesten met meer dan 30 procent.
  • Met melkprijsverhogingen van meer dan 40 procent spanden Ierse en Duitse zuivelondernemingen de kroon.
  • Bij de Franse ondernemingen stegen de prijzen met 10 tot 15 procent. Bij het Finse Valio en het Italiaanse Granarolo stegen de prijzen met vijf procent nog minder.
  • Ook buiten de EU waren de prijsstijgingen minder extreem:
    • Emmi (CH) +10%
    • Fonterra (NZ) +6% (voorspelt ten opzichte van vorig melkjaar)
    • USA: +10%

Royal A-ware

De melkprijs die kaasspecialist Royal A-ware betaalt aan melkveehouders die rechtstreeks leveren wordt opgenomen in de Europese melkprijsvergelijking. De melkprijs van A-ware werd in november berekend op 41,86 euro. Deze melkprijs is echter nog niet meegenomen in het Europese gemiddelde. Royal A-ware betaalt een prijs voor het vet en eiwit minus een korting van 1,90 euro per 100 kg. Daarbij komen premies voor weidegang, kwaliteit en duurzaamheid. De volumetoeslag van A-ware is niet meeberekend in de gemiddelde prijs. Bij het berekenen van de gemiddelde prijs gaat Zuivel NL  namelijk uit van 500.000 kg per jaar. A-ware betaalt pas bij meer dan 500.000 kg een volumetoeslag uit. Bij bijvoorbeeld 800.000 kg zou A-ware 0,87 euro per 100 kg uitbetalen als volumetoeslag.

Zuivelmarkt dalende

Op de zuivelmarkt bleef boter in november stabiel, maar zakte verder in december. De prijs voor mager melkpoeder is en blijft zwak en is sinds oktober onder de interventieprijs. Ook blijft er ook nog onduidelijkheid bestaan over het verkopen van interventievoorraden. De prijs voor vol melkpoeder daalde in november verder. Voor weipoeder was er een kleine stijging. Alle prijzen op de zuivelmarkt waren in december aanzienlijk lager dan de gemiddelde noteringen van 2017.

Elite-melkprijsvergelijking

In de Elite-melkprijsvergelijking vindt u een grafiek met de prijzen die vijf belangrijke Europese zuivelaars uitbetaalden volgens de internationale melkprijsvergelijking die Zuivel NL maandelijks samenstelt.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Melkprijs
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?