Management | Markt

’s Werelds grootste zuivelondernemingen – top 20

Rabobank publiceerde recent het actuele overzicht met de 20 belangrijkste zuivelondernemingen, de ‘Global Dairy Top 20 – A Shuffling of the Deck Chairs’.

“Voor het tweede jaar op rij zijn er geen nieuwelingen in de lijst. Doordat er weinig overnames en fusies waren, was de drempel van vijf miljard dollar moeilijk te bereiken.” Aldus Paul Coppes, senior zuivelanalist bij Rabobank. De namen op de lijst zijn dus hetzelfde gebleven, maar de volgorde is wel verandert.

Nestlé wederom op één

’s Werelds grootste voedingsmiddelen- en drankenproducent is het Zwitserse concern Nestlé. Nestlé staat wederom bovenaan de lijst, maar de afstand tussen nummer één en twee is kleiner geworden. De Franse onderneming Lactalis is ten koste van het ook Franse Danone op de tweede plek gekomen, wat Danone op de derde plek zette.

FrieslandCampina nu onder Fonterra

Fonterra en FrieslandCamina hebben ook van plaats gewisseld waardoor FrieslandCampina een plek daalt en Fonterra er één opschuift. DMK is de grootste zuivelonderneming van Duitsland en schoof van plek 15 naar plek 13 in 2017.

De lijst wordt gedomineerd door coöperatief georganiseerde zuivelondernemingen. De zuivelindustrie kenmerkt zich in vergelijking met andere branches door veel coöperaties. De vier grootste coöperaties (Dairy Farmers of America, Fonterra, Arla Foods en FrieslandCampina) haalden in 2017 gezamenlijk een omzet van 54 miljard Amerikaanse dollar en daarmee meer dan het dubbele van Nestlé, de nummer één van de lijst.

Volgens de inschatting van de Rabobank bewegen de coöperaties echter in een ingewikkeld speelveld. Melkveehouders moeten als eigenaren beslissen of de waardestijging vanuit de winst in de doorontwikkeling van de onderneming wordt gestoken, of dat het wordt nabetaald voor de melk. Daardoor vloeit kapitaal vaker naar de melkveebedrijven in plaats van naar de onderneming waardoor uitbreiding en overnames niet mogelijk zijn. Dat heeft wederom tot gevolg dat coöperaties begrensde middelen hebben om toekomstige groei te kunnen financieren.

30 procent groei zuivelmarkt verwacht

Wereldwijd telde Rabobank 127 overnames en fusies in de zuivelwereld in 2017. In 2016 waren dat er 81. Tot medio 2018 staat de teller op 62 waarvan bijna de helft in Europa. Voor de komende decennia verwacht Rabobank vanwege de bevolkingsgroei, de inkomenstoename en de verstedelijking een groei van de zuivelindustrie van 30 procent in volume en omzet.

Effect overnames klein

Volgens Rabobank was de zuivelbranche in 2017 in staat tot meer fusies en overnames doordat kapitaal goedkoop aangetrokken kon worden. Echter, in tegenstelling tot andere grote overnames in de voedingsmiddelenindustrie en landbouw, hadden de grote overnames van zuivelondernemingen, zoals Danone dat WhiteWave overnam en familiebedrijf Saputo dat Murray Goulburn overnam, slechts beperkt effect op de plaatsingen in de Global Dairy Top 20-lijst.

Het rapport van de Rabobank is beschikbaar via deze link: ‘Global Dairy Top 20 – A Shuffling of the Deck Chairs’

Bronnen: Rabobank; dairyreporter.com – Tabel: Rabobank

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
ManagementMarkt
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?