Management | Markt

IFCN: melkprijs 2019 moeilijk te voorspellen

Vorige week, van 11 tot en met 13 september, vond de 16e jaarlijkse conferentie van het International Farm Comparison Network plaats in Parma (IT). Op de conferentie werd onder meer de actuele prognose voor de ontwikkeling van de internationale zuivelmarkt toegelicht.

Samengevat is uit de langetermijnprognose op te maken dat de globale vraag naar zuivel in de komende jaren harder zal groeien dan het wereldwijde aanbod. Daardoor zal de melkprijs stijgen en stabiliseren. Aldus het IFCN. Het netwerk schat dat de globale vraag tot 2030 groeit met 304 miljoen ton vet- en eiwit-gecorrigeerde melk (ECM, 4 procent vet, 3,4 procent eiwit). Dat is gelijk aan het drievoudige van de huidige melkproductie in de VS.

Echter, om de melkveehouderij te bewegen de productie met de noodzakelijke hoeveelheid te vergroten, is volgens het IFCN een wereldmelkprijs nodig van 34,40 euro per 100 kg ECM nodig. Dat is overigens meer dan 40 Amerikaanse dollar per 100 kg.

Vooruitblik zuivelmarkt 2019

Hoe ziet de zuivelmarkt er in 2019 uit? Het IFCN verwacht dat de melkprijzen van volgend jaar sterk beïnvloed zullen worden door de omstandigheden van 2018 met abnormale weersomstandigheden en de invloed daarvan op de winning van voer alsook de verhoogde vraag naar importmelk en de groei van de melkproductie. Voor de prijsprognose voor 2019 houdt het IFCN het bij bovenstaande, verdere duiding wordt er niet gegeven. Door de genoemde beïnvloedende factoren blijkt de melkprijs voor de korte termijn dus nauwelijks in te schatten.

In 2018 heeft de snel teruglopende groei van de wereldwijde melkproductie ervoor gezorgd dat de wereldmelkprijs het niveau (circa 30 euro per 100 kg ECM) van de laatste twee jaar kon behouden. In augustus 2018 groeide de productiehoeveelheid met 1,6 procent terwijl dat in januari nog 3,1 procent was.

Als belangrijkste oorzaak van de vertraagde groei noemde het IFCN de verslechterde economische situatie op melkveebedrijven alsook de krappe ruwvoerposities in bepaalde regio’s door de droogte. In dat opzicht is het afwachten van wat er de komende maanden gaat gebeuren.

De door het IFCN genoteerde wereldmelkprijs kwam in juli 2018 op 29,80 euro per 100 kg melk en daalde daarmee fors ten opzichte van juli 2018. Meer informatie over de wereldmelkprijs van IFCN vind je hier.

In juli 2018 daalde de IFCN-wereldmelkprijs aanzienlijk en kwam op 34,90 Amerikaanse dollar per 100 kg ECM.

Tekst en foto: Katrin Berkemeier ­- Bron en grafiek: IFCN

Het IFCN Dairy Research Network beschikt over wereldwijd vergelijkbare economische gegevens en voorspellingen, gegenereerd met het IFCN-model en het wetenschappelijke netwerk in 95 landen. Meer informatie over het IFCN vind je hier.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
ManagementMarkt
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?