Management | Markt

Eerste melkfutures verhandeld aan EEX

De nieuwe future voor vloeibare melk aan de European Energy Exchange-beurs (EEX) in Leipzig werd op 22 augustus voor het eerst verhandeld. De future is sinds 15 augustus verkrijgbaar. De verhandelde future betreft een melkprijsafzekering voor de maand oktober en heeft een volume van 25.000 kg. De future kwam tot stand voor een prijs van 36,50 euro per 100 kg melk.

Als de melkprijs in oktober lager ligt dan 36,50 euro, betaalt de tegenpartij het verschil aan de leverancier van de melk. Als de melkprijs hoger ligt dan 36,50 euro, moet de leverancier het verschil betalen aan de tegenpartij. Fysiek gaat de melk gewoon naar de vaste afnemer welke gewoon aan de  leverancier van de melk uitbetaalt.

Geen fysieke wijzigingen

Met de verhandeling van één future zou je kunnen spreken van een moeizame start van de nieuwe zuivelfuture, maar dat ik ook wat beursexperts verwachtten.  Het is normaal dat de handel in een derivaat zich eerst langzaam moet ontwikkelen. Nu al concluderen dat deze nieuwe future geen kans van slagen heeft, is dus te kort door de bocht.

Koersen

De koersen voor de futures september en oktober lagen op 36,50 euro per 100 kg vloeibare melk. Voor november en december waren de koersen 37,27 respectievelijk 38,27 euro per 100 kg. Andere aanbiedingen dekten de eerste negen maanden van 2019 af. De hoogste koers gold voor februari 2019 en was 40 euro per 100 kg. Biedingen werden echter alleen gedaan voor de termijnen oktober en november 2018.

Over de EEX-future voor vloeibare melk

De EEX in Leipzig is de eerste beurs die een future voor vloeibare melk aanbiedt op de warentermijnmarkt. De EEX bood al futures aan voor boter en (mager) melkpoeder. Sascha Siegel is bij de EEX verantwoordelijk voor het segment agrarische producten. Hij ziet de nieuwe future als een aanvullend instrument waarmee gebruikers van de beurs de prijs die ze voor hun melk ontvangen nauwkeuriger kunnen afzekeren. Voor de uitbetalingen van de futures heeft de EEX de European Liquid Milk Index in het leven geroepen.

Bronnen: AgE; Zuiveldagen Kiel 2018

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
ManagementMarkt
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?