Management

Geef met kerst eens een koe weg

Een hulporganisatie geeft koeien weg aan gezinnen die er om verlegen zitten in Afrika. Zo vergroot de organisatie voor hen de kans op het realiseren van een inkomen.

Meer dan 30 jaar geleden achtte de EU het nodig de melkveestapel te verkleinen vanwege de overproductie. Britse melkveehouders reageerden daarop door overtollige koeien uit hun veestapel te schenken aan de noodlijdende bevolking van Oeganda in plaats van ze te slachten. De nieuwe hulporganisatie ‘Send a cow’ heeft het idee weer leven ingeblazen.

Via ‘Send a cow‘ kun je Afrikaanse boerengezinnen op veel verschillende manieren helpen met het genereren van een inkomen en zelfs is het mogelijk een hele melkkoe te schenken. Met één melkkoe kan een Afrikaans gezin voorzien in het levensonderhoud en een melkkoe is ook een zekere voedselbron. De families in Afrika krijgen echter niet alleen een koe, maar ook training over het houden van dieren, voeding, diergezondheid en huisvesting. De geschonken koeien worden verdeeld in de plattelandsregio’s van Burundi, Kenia, Rwanda en Oeganda.

Eerste kalf wordt weggegeven

Een melkkoe schenken kost circa 750 euro. De organisatie koopt de koeien op de lokale markt en zorgt dat de dieren bij de behoeftige families komen. De familie die een koe heeft gekregen, verplicht zich het eerstgeboren kalf door te geven aan een andere familie. Bovendien moeten de families de kennis die ze opdoen met familie en vrienden delen.

Een (Engelstalige) opsomming van de schenkopties, zoals een melkkoe, een geit, een kip of een motor, is hier te vinden.

Tekst: Sophie Oehler ­- Bron en foto: sendacow.org

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?