Management

Ierse melkveehouders zekeren melkprijs af via sms

Via de Milk Trading Company kunnen aangesloten melkveehouders in België en Nederland hun melkprijs voor een bepaalde hoeveelheid melk vastzetten via een beurstransactie. In Ierland faciliteert zuivelonderneming Kerry het afzekeren van de melkprijs op de beurs voor zijn melkleveranciers.

De Ierse zuivelonderneming Kerry werd en wordt bij het afzekeren van de melkprijs voor zijn leveranciers gesteund door adviesbureau INFTL FC Stone. Liam Fenton van het adviesbureau en Niamh Kelly van Kerry leggen uit hoe ze het afzekeren van melkprijzen faciliteren.

Kerry biedt de mogelijkheid tot afzekeren al langer aan. Prijzen afzekeren is een interessant thema voor de Ierse zuivelonderneming. De onderneming produceert namelijk vooral basisproducten (melkpoeder, boter, verse melk) die worden geëxporteerd. Sinds de zuivelmarkt in de EU geliberaliseerd is, kennen juist deze producten veel grotere prijsschommelingen.

Back-to-back

Om melkveehouders te beschermen tegen grote prijsschommelingen, heeft Kerry destijds besloten een deel van de door haar leveranciers geproduceerde hoeveelheid melk af te zekeren. Daarvoor heet Kerry een zogenoemd ‘back-to-back-model’ in het leven geroepen. Daarin verkoopt de zuivelonderneming een deel van de melk tegen een vaste prijs voor een termijn van drie jaar. Gelijktijdig koopt de onderneming ook melk in tegen een vaste prijs voor drie jaar, de in- en verkoopprijs worden tegelijkertijd verhandeld.

Sms

Inmiddels is Kerry over gegaan op termijnmarktnoteringen. Dat geeft meer flexibiliteit volgens Niamh Kelly, de melkveehouders kunnen hun prijs dan vaker afzekeren. Melkveehouders kunnen momenteel tot 20 procent van hun melk op deze manier afzekeren. Kerry deelt de vaste melkprijs die het biedt met de melkveehouders, deze hebben dan 24 uur om de hoeveelheid die ze willen afzekeren door te geven. De melkveehouder hoeft de zuivelonderneming daarvoor enkel een sms-bericht te sturen. Daarmee lijkt Kerry aan de wensen van haar leveranciers te voldoen, regelmatig wordt het volledige volume dat kan worden afgezekerd, volledig benut.

Sinds de liberalisering is de volatiliteit van de boternoteringen behoorlijk toegenomen.

Tekst: Gregor Veauthier, Wilbert Beerling – Foto’s: FC Stone

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?