Melkprijs

Melkprijzen juni 2019

De melkprijs die de grote Europese zuivelondernemingen in juni 2019 betaalden was per 100 kg negen eurocent hoger dan in mei. De prijs van juni was 33,29 euro per 100 kg en daarmee 66 eurocent en 2 procent hoger dan in juni 2018. De gemiddelde prijzen nog steeds hoger dan die van vorig jaar, maar het verschil wordt kleiner.

De gebruikelijke melkprijsdip in het voorjaar was in 2019 veel minder diep dan in 2018, ook de verwachting voor het verloop van 2019 is relatief vlak.

Vlak prijsverloop 2018

Het melkprijsverloop van 2018 is relatief vlak, de normale dip in het voorjaar is wel te zien. De dip wordt veroorzaakt door de piekproducties in het voorjaar. Als de productie weer normaliseert, stijgt de melkprijs normaliter ook weer. De verwachting is dat de prijs redelijk vlak blijft in 2018. Ten grondslag daaraan liggen de aangekondigde melkprijzen en de dalende prijzen voor vooral boter en mager melkpoeder sinds eind mei.

13 van de 16 zuivelondernemingen in de melkprijsvergelijking veranderden hun prijs niet in juni. De drie uitzonderingen zijn de Franse ondernemingen die hun prijzen licht verhoogden. De prijs van het voormalige Dairy Crest, nu Saputo Dairy, daalde licht doordat de koers van de pond veranderde. Saputo zal de prijs tot augustus niet aanpassen. De van origine Canadese en private zuivelonderneming Saputo zette onlangs voet aan wal in Europa door de overname van Dairy Crest.

FrieslandCampina hield in juni de prijs gelijk en kondigt voor juli een stijging aan van 50 cent per 100 kg en voor augustus een daling van 70 cent. In de VS en bij Fonterra bleven de prijzen gelijk, maar door koerswijzigingen daalden de melkprijzen uitgedrukt in euro’s wel iets. In de VS daalde in mei dit jaar de productie met 0,4 procent en in Nieuw-Zeeland was de trend gelijkblijvend.

Elite-melkprijsvergelijking

In de Elite-melkprijsvergelijking vindt u een grafiek met de prijzen die de vijf belangrijke Europese zuivelaars uitbetaalden volgens de internationale melkprijsvergelijking die ZuivelNL maandelijks samenstelt.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Melkprijs
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?