Management

Geogia, VS: door veel lucht veel melk

Joel Coble uit de staat Georgia in de VS houdt zijn koeien jaarrond op stal. In het warme, bijna tropische Georgia moet er flink gekoeld en geventileerd worden, wil je er hoog productieve koeien kunnen melken. In Georgia worden ook veel koeien volgens het Nieuw-Zeelandse systeem gehouden, jaarrond op de wei.

Met zijn broer James is Joel de tweede generatie uit zijn familie op Harmony Grove Dairy Farm. Ze melken 3.200 koeien. Drie van de vier stallen die tussen 2005 en 2010 zijn gebouwd, zijn voorzien van tunnelventilatie. Dat betekent dat lucht met ventilatoren aan de aan ene zijgevel de stal wordt ingeblazen en de stal via de tegenoverliggende zijgevel weer verlaat. De ventilatoren lopen 365 dagen per jaar en 24 uur per dag. Ook in de winter draaien altijd minstens 12 ventilatoren.

Alleen de stal waarin de hoogdrachtige pinken en de droogstaande koeien zijn ondergebracht is open, zoals een conventionele ligboxenstal. Lange rijen ventilatoren zorgen er voor enorme luchtverplaatsing. Dat is broodnodig, in de zomermaanden is de gemiddelde dagtemperatuur 33 graden Celsius. ’s Nachts wordt het niet kouder dan 30 graden. De luchtvochtigheid is er bovendien erg hoog.

Celgetal onder 250.000 houden

Ondanks de enorme ventilatie-installaties eist hittestress zijn tol. Zowel de vruchtbaarheid als de productie gaan in de zomer door de knieën. De dagelijkse productie per koe daalt met bijna zes kg tot 32,5 kg. De conception rate op het bedrijf ligt in de winter rond 50 procent, maar daalt in de zomer tot 34 procent. Volgens Coble worden de koeien wel goed tochtig in de zomer. De tunnelventilatie heeft volgens hem geen negatieve invloed op de diergezondheid, maar heeft wel een positieve invloed op de productie.

Gedetineerden in de melkput

De Coble’s hebben een ongewone methoden om het werk gedaan te krijgen. Zo’n 40 mensen uit Zuid-Amerika werken op het bedrijf. Doordat immigratie een zwaarwegende politieke kwestie is in de VS, wordt het steeds lastiger deze mensen legaal te werk te stellen. Daarom werkt Coble nu met ex-gedetineerden en gedetineerden. “Dat vraagt geduld, deze mensen hebben vaak nog nooit in een normaal dagritme gewerkt, of zelfs nog nooit gewerkt”, weet Coble. “Maar een vast levensritme is vaak wel wat ze uiteindelijk willen”, vervolgt de melkveehouder.

Vaccineren tegen mastitis

De 3.200 koeien worden gemolken in een 2 x 30 zij-aan-zij-melkstal door drie melkers per zijde. Voor iedere melker tien koeien dus, ze brengen predip aan, stralen voor, reinigen en sluiten aan. Om de uiergezondheid stabiel te houden (200.000 cellen per milliliter) en de onvermijdelijke celgetalstijging in de zomer in te perken (stijging van maximaal 50.000 cellen per milliliter), worden on-farm mastitistests gebruikt. Er worden nooit individuele koeien behandeld, altijd groepen. Krijgt een koe voor de derde keer mastitis, dan verlaat ze het bedrijf. Om het vervangingspercentage laag te houden, wordt op het bedrijf tegen mastitis ‘gevaccineerd’. “Dat is de enige manier”, zegt Coble.

In deze video vertelt familie Coble één en ander over het bedrijf en krijg je een inkijkje in de stallen met tunnelventilatie.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?