Jongvee

Positieve effecten van ad-libitum melk voor kalveren

Naast een daggroei van 800 tot 1.000 gram in de melkfase alsook een duidelijk hogere productie als vaars, zijn er meer positieve effecten van ad libitum melk voor kalveren. Meerdere studies toonden de volgende voordelen aan:

Gezonder door ad libitum aangezuurde melk: een vergelijking tussen ad libitum aangezuurde kunstmelk en niet aangezuurde restrictieve kunstmelk, heeft bewezen dat kalveren die ad libitum aangezuurde melk krijgen gezonder zijn. Het risico op ziekte lag bij deze groep op slechts 1,2 procent. In de vergelijkingsgroep op 5,2 procent. Na het spenen werd geen verschil in ziekterisico meer waargenomen (Todd et al., 2017, Canada).

Vroeg in groepshuisvesting allen met ad libitum melk: meerdere studies hebben onderzocht hoe de overgang naar groepshuisvesting het drinkgedrag beïnvloedt. Waargenomen in de studie werd dat restrictieve melkverstrekking bij groepshuisvesting leidt tot verdringing en tot op elkaar zuigen. Betreffende kalveren moeten intensiever gemonitord worden en desnoods buiten de groep gehouden worden. Vroeg in groepen, dus al voor de 14e levensdag, functioneert beter bij ad-libitum melkverstrekking. Bovendien is de arbeidsopgave dan kleiner (Abdelfattah et al., 2017; De Paula Viera et al., 2010).

Hogere productie bij de koeien: onderzoeken tonen aan dat ad-libitum met melk gevoerde kalveren tussen de 25e en 70e levensdag meer krachtvoer opnemen en per dag meer groeien. Bovendien is de melkproductie van de ad libitum gevoerde kalveren in de eerste twee lactaties gemiddeld 405 kg hoger (Kunz, 2014, Duitsland).

Melkveehouders zijn zich er steeds meer bewust van dat het belang van een goede opfok dikwijls onderschat wordt. Daarom is de ad libitum verstrekking van melk duidelijk een trend. Uit veel onderzoeken blijken immers de voordelen de ad libitum verstrekking van melk aan kalveren. Toch grijpt niet elk melkveehouder naar deze methode. Ook komt het veelvuldig voor dat melkveehouders de ad libitum opfokmethode testen en terugkomen op restrictief voeren van melk. Onbewust fout handelen, bijvoorbeeld bij diarree, is vaak de oorzaak als ad-libitum melk verstrekken niet slaagt.

Volgende week verschijnen deel 2 en deel 3 van dit artikel als premium berichten. In deel 2 wordt je stapsgewijs op weg geholpen voor het overstappen van restrictief naar ad libitum. In deel 3 lees je over de meest gemaakte fouten bij ad libitum melkverstrekking.

Tekst en foto: Katrin Hilbk-Kortenbruck

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Jongvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?