Veevoer

Invloed van graslandmanagement op methaanemissie

Graslandmanagement heeft effect op de kwaliteit van vers gras en daarmee op CH4 en NH3 emissies van melkvee. In een beweidingproef van Dairy Campus wordt het effect van graskwaliteit op methaanemissies onderzocht.

In het onderzoek worden drie groepen van 16 koeien gebruikt in april, juni en augustus (A) en twee groepen van 16 koeien in mei, juli en september (B). Dairy Campus heeft verschillende percelen grasland aangelegd. In drie rondes van vier weken worden de methaanemissies gemeten bij 100 procent graskuil, 100 procent vers gras op stal, en dag en nacht weiden. Ronde 1 vond plaats in april en mei, ronde twee in juni en juli. Op 11 augustus is de derde gestart.

Het onderzoek biedt inzicht in de verschillende vormen van graslandgebruik, maar er ontstaat ook een beeld over seizoenseffecten. Het is een meerjarige proef waarbij in het vervolg ook aandacht komt voor het effect van kruidenrijk grasland, zo meldt Dairy Campus.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Veevoer
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?