Veevoer

Lagere gehalten: koe vreet selectief

Koeien die hetzelfde rantsoen krijgen, kunnen tot een procent uiteenlopen in gehalten vet en eiwit in de melk, als de ene koe de grove voerdeeltjes uitselecteert en de andere niet.

Uit onderzoek van de Canadese universiteit in Guelph blijkt een verband tussen de samenstelling van de melk en selectie aan het voerhek door de koe. Als de koeien op zoek gaan naar de kleine voerdeeltjes en de grove delen (bovenste compartiment schudbox) laten liggen, kan het verschil in zowel het vet- als eiwitgehalte oplopen tot een procent negatief. Let bij vergelijken van koeien aan de hand van bijvoorbeeld de MPR-uitslag wel op de productie, die moet ook vergelijkbaar zijn. De grove voerdeeltjes zijn verantwoordelijk voor ongeveer 30 procent van het melkvetgehalte. Een vochtiger rantsoen, vaker voeren en vaker aanschuiven en voldoende vreetplekken zijn tegenmaatregelen als koeien selectief vreten.

Zorg voor een moeilijk te selecteren rantsoen: Het selectierisico is hoger bij droge rantsoenen met hooi of stro omdat droge componenten makkelijker te selecteren zijn. Voeg vocht toe aan het droge rantsoen zodat de delen beter aan elkaar blijven plakken. Door de deeltjes in het rantsoen te verkleinen, wordt ook het risico op selectie verkleind. Dat vaker voeren leidt tot minder selectie, is al uit onderzoek gebleken. Door vaker (en gelijkmatig) aanschuiven mengt het voer meer, wat selecteren tegengaat.

Bron: Trevor DeVries, Universiteit Guelph (CA)

Meer over:
Veevoer
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?