Algemeen

Nieuw-Zeeland stopt met export levend vee

In de komende twee jaar zal Nieuw-Zeeland geleidelijk stoppen met het exporteren van fokvee. Dat heeft de regering van het land besloten.

De beslissing volgt na het kapseizen van een schip met levend vee in september van vorig jaar. Het schip was met 6000 dieren op weg naar China. Nieuw-Zeeland stopte op dat moment gelijk met de export van levend vee, maar begon daar aan het eind van het jaar toch weer mee.

Het hooghouden van de reputatie van goed dierwelzijn was voor de Nieuw-Zeelandse regering ook een reden voor de beslissing. Volgens landbouwminister Damien O’Connor zijn er in de laatste jaren verbeteringen gemaakt, maar zullen de lange tijden op zee altijd voor druk op het dierenwelzijn zorgen.

Het grootste gedeelte van het door Nieuw-Zeeland geëxporteerde vee gaat momenteel naar China. Afgelopen jaar ging dat om 110,000 dieren. Het exporteren van fokvee per vliegtuig blijft nog toegestaan, maar het is onwaarschijnlijk dat dit in dezelfde hoeveelheden zal gaan als export over zee. Export van levend vee voor de slacht is al sinds 2008 verboden in Nieuw-Zeeland.

Bron: Farmonline

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?