Techniek

Automatisering: uitval voorkomen

Techniek voor in de stal kost veel geld, des te ergerlijker het is als nieuwe apparaten of installaties niet feilloos werken en voor nieuwe problemen zorgen. Hoe dek je jezelf in voor dit risico bij de aanschaf van nieuwe techniek?

Bij de aanschaf van automatisering, bijvoorbeeld een melkrobot of sensortechniek, hopen melkveehouders op meer koecomfort, meer melk, minder werk en een hoger inkomen. Lastig wordt het als na de koop en ingebruikname problemen optreden: werkt de techniek niet goed of wordt het niet goed gebruikt? Bestond het probleem al bij oplevering of is het later ontstaan? Is het probleem binnen de garantietermijn ontstaan?

Zoveel mogelijk vastleggen

Om problemen te voorkomen en in het ergste geval bij een juridisch geschil iets in de hand te hebben, moet je jezelf grondig voorbereiden op een investering en de volgende tips meenemen:

  • Kijken op andere bedrijven: vraag om een referentielijst, ga het melksysteem of het voersysteem op praktijkbedrijven bekijken zonder aanwezigheid van een vertegenwoordiger. Ga ook kijken bij installaties die al langer in gebruik zijn.
  • Werk meerdere dagen mee: zeker bij een nieuw melksysteem is het raadzaam meerdere dagen bij een andere melkveehouder mee te werken, ook om inzicht te krijgen in welke veranderingen het management zal moeten ondergaan.
  • Service in de buurt: Vooral bij belangrijke taken zoals het melken staat of valt het functioneren met een goede klantenservice die snel en goed te bereiken is. Tip: als bij een dealer weinig personeelsverloop is, is dat een positief punt.
  • Automatisering: zorg dat je inzichtelijk krijgt of er meer mensen binnen je bedrijf zijn die het werken met de betreffende techniek kunnen overnemen om in eigen vakanties, ziekteperioden of weekenden te kunnen voorzien. Als binnen het eigen bedrijf niemand achter de hand is, is samenwerken met een collega-melkveehouder wellicht mogelijk.
  • Maak ook afspraken over de projectbegeleiding vanuit de fabrikant of dealer tijdens de bouwfase.
  • Laat in de offerte of voorwaarden opnemen dat de garantietermijn pas na ingebruikname ingaat.
  • De officiële overdracht van de installatie zou pas enkele weken na ingebruikname moeten plaatsvinden in bijzijn van een servicemonteur. Tip: tot die tijd opmerkelijke situaties en gebeurtenissen documenteren.
  • Stel een nabetaling van vijf procent van de koopsom na de officiële overdracht als eis bij de aankoop.
  • Tot slot: om te kunnen controleren of opgegeven verbruikswaarden met de werkelijkheid overeen komen, is het nodig alle kosten (stroom, water, reparaties, slijtdelen en onderhoud) een jaar lang bij te houden en vervolgens de balans op te maken.

Christine Stöcker-Gamigliano – Foto: Pixabay

 

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Techniek
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?