Management | Techniek

Eurotier 2018: Geen goud, alleen zilver

Op de veehouderijbeurs Eurotier in Hannover die plaatsvindt van dinsdag 13 tot en met vrijdag 16 november worden medailles uitgedeeld voor baanbrekende innovaties. Revolutionaire innovaties, die de veehouderij écht veranderen, krijgen een gouden medaille.

Voor innovaties met betrekking tot de melkveehouderij worden enkel zilveren medailles uitgereikt. Hieronder volgt een selectie van een aantal noviteiten die op de beurs te zien zijn.

Kerbl Heatbox (zilver)

De Duitse agrarische groothandel Kerbl heeft een compacte heater ontwikkeld om de tweecomponentenlijm voor klauwblokjes op temperatuur te houden op koude dagen. Hoe snel tweecomponentenlijm hard wordt is namelijk sterk afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Bij koud weer is het gevolg vaak minder goed klevende blokjes. In de Heatbox die uit twee vakjes bestaat kan de lijm in het pistool op 20 graden Celsius worden gehouden. In het eerste vakje past een compleet pistool en in het tweede een extra cartridge.

Rupiol Sunline (zilver)

Als alternatief voor palmolie als energiesupplement na de afkalving, heeft het Kroatische bedrijf Fanon een GMO-vrij supplement ontwikkeld waarvan de energie en het eiwit in de darm beschikbaar komen. De basis ervan is koolzaadschroot dat hydrothermisch is behandeld en is gecoat met zonnebloemolie met een hoog smeltpunt waardoor het supplement pensbestendig is. Het product wordt al op praktijkbedrijven gebruikt.

Smaxtec 360 (zilver)

Met de in Oostenrijk ontwikkelde Smaxtec-bolus kunnen de temperatuur en pH in de pens gemeten worden­­­. Op Eurotier introduceert het bedrijf de Smaxtec 360. Deze bolus kan ook beweging monitoren waardoor afwijkingen in de patronen van water- en voeropname, herkauwen en pensbeweging herkend worden en worden vergeleken met de pH-schommelingen. Een ingegeven bolus zou minstens vier jaar blijven werken.

CBS System (zilver)

dsp-Agrosoft introduceerde voor Eurotier een systeem om met 3D-camera’s zowel locomotie als de Body Condition Score te bepalen bij lopende koeien. Daarmee kunnen BCS- en locomotiescore automatisch met grote regelmaat worden vastgelegd bij koeien die terugkomen uit de melkstal. Met automatische score van locomotie is al veel geëxperimenteerd, maar een praktijkrijp product werd nog niet geïntroduceerd, activiteitsmonitoring uitgezonderd.

Bewi-Milk Protect

Bewital is een Duitse onderneming die kunstmelk en energiesupplementen maakt. De nieuwe Bewi-Milk Protect bestaat uit 50 procent mager melkpoeder en zou het immuunsysteem van nuchtere kalveren verbeteren. Het kunstmelkproduct bevat organische zuren, pro- en prebiotica, een zoetstof en een aromapakket en daarnaast een combinatie van pythogene toevoegmiddelen. Deze zouden een ontstekingsremmende werking hebben. De etherische oliën uit oregano die in de kunstmelk zitten hebben een antimicrobiële werking tegen pathogene kiemen. Het grootste deel van de antimicrobiële werking is terug te leiden naar de hoge gehalten fenol carvacrol en thymol.

Gekleurde melkemmers

De firma Hiko maakt transparante melkemmers en gaat die nu in verschillende (doorzichtige) kleuren leveren. De emmers krijgen ook een literschaalverdeling die van de buitenkant goed te lezen is. De gekleurde emmers kunnen helpen bij managementverbetering. Een bepaalde kleur per fase kan bijvoorbeeld aangeven of de betreffende kalveren, koemelk of kunstmelk krijgen, bijgevoerd moeten worden met kalverstarter of in de afbouwfase zitten. Op kleinere bedrijven kan iedere iglo of box een eigen emmer krijgen die aan de kleur herkenbaar is.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?