Veevoer

BEX: Nieuwe graskuil laten opmeten voor openen

Dit jaar werd de eerste graskuil dikwijls later gemaakt door de weersomstandigheden. Op veel bedrijven is de, toch al bescheiden voorraad voer van vorig jaar vrijwel op. Kun je alvast gaan voeren van de nieuwe kuil? De BEX-regeling is daar niet helemaal duidelijk over.

De BEX-regeling schrijft voor dat een kuil pas vier weken na het maken van de kuil worden bemonsterd. Daarnaast moet de partij-opmeting worden uitgevoerd bij een nog niet-aangebroken kuil. Bedrijven die nu kampen met een tekort aan voer en een kuil willen aanbreken die nog geen vier weken oud is, adviseert Eurofins Agro de volgende werkwijze:

  1. Laat de kuil opmeten vóórdat je hem open maakt.
  2. Neem na vier weken een monster.

Voederwaarde

Uit het oogpunt van voederwaarde is een graskuil na ongeveer vier weken stabiel is; het conserveringsproces is afgerond. Bemonstering na vier weken heeft uit dat oogpunt sterk de voorkeur. Ben je genoodzaakt om eerder te starten met voeren, dan kun je ook van het voer dat nog niet uit-geconserveerd is de voederwaarde laten analyseren. Houdt er wel rekening mee dat deze ‘vroege’ uitslag kan afwijken van de bemonstering na vier weken.

Bron: Eurofins Agro

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Veevoer
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?