Algemeen | Management

Duurmelken drukt melkopbrengst, maar verlaagt kosten

Verlenging van de tussenkalftijd drukt de melkopbrengst van koeien, maar verlaagt ook de kosten voor voer en inseminaties. Dit blijkt uit recent onderzoek dat is gedaan op de Dairy Campus in Leeuwarden (Fr.).

Binnen het project ‘Lactatie op maat’ is onderzocht wat er gebeurt als de eerste inseminatie na afkalven wordt uitgesteld. In het onderzoek zijn de koeien verdeeld in drie groepen waarbij de tijd tussen afkalven en eerste inseminatie verschilt. Het blijkt dat een langere lactatie zorgt voor lagere voer- en inseminatiekosten. Ook de melkopbrengsten dalen.

Uiergezondheid

Daarnaast is het effect van duurmelken op uiergezondheid onderzocht. Door het verlengen van de tussenkalftijd zijn er minder droogzetters nodig. Hierdoor steeg wel het celgetal bij meerderekalfskoeien. De voornaamste afvoerreden bij bedrijven die bewust later insemineren, is dan ook een verhoogd celgetal. Reden nummer twee en drie zijn een te lage melkproductie en slechte vruchtbaarheid.

Biestkwaliteit

Een langere tussenkalftijd heeft geen effect op de biestkwaliteit. Wel vertoonden kalveren van koeien met de langste lactatie, een lagere groeicurve. Door het verschil in tussenkalftijd zijn de kalveren niet in hetzelfde seizoen geboren. Dit heeft mogelijk invloed op de groei.

Over de auteur: Marjolein Nielen
Marjolein Nielen is geboren in 1999 en groeide op in Noord-Holland. Haar ouders hebben daar samen een melkveebedrijf. Ze studeerde Dier- en Veehouderij aan de...
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?