Management

Weidegang op melkveebedrijven neemt toe

Van de Nederlandse melkveehouders doet ruim 83 procent in 2021 aan beweiding. Dit is een stijging van 3 procent ten opzichte van 2018. Dat blijkt uit onderzoek van marketingbureau AgriDirect. 3.400 bedrijven gaven hiervoor hun gegevens door.

73,6 procent past volledige weidegang toe en 9,7 procent heeft deelweidegang op het bedrijf. In het eerste geval staan de koeien minstens 120 dagen per jaar 6 uur per dag buiten. In het tweede geval staat 25 procent van de koeien minstens 120 dagen per jaar 6 uur per dag buiten.

Uren

Het totaal aantal uren dat de koeien buiten staan verschilt. 60 procent van de dieren is 7 tot 12 uur per dag buiten, 25 procent staat 6 uur per dag buiten en maar een klein percentage melkveehouders laten hun vee meer dan 12 uur buiten lopen.

Dagen

Ook het aantal dagen is niet overal gelijk. Ongeveer 44 procent van de bedrijven heeft het vee 151 tot 200 dagen per jaar buiten lopen. 29 procent laat de dieren 121 tot 150 dagen buiten en 18 procent van de melkveehouders heeft de koeien precies 120 dagen in de weide.

Weideseizoen

Wanneer het weideseizoen begint, hangt af van het weer, maar ook van de plaats waar het bedrijf zich bevindt en de doelstelling van de veehouder. 63 procent van de boeren begint in april met weiden. 23 procent maait de eerste sneden eraf en laat de koeien in mei pas buiten. Als laatste begint een kleine 8 procent vroeg door de dieren al in maart de weide in te sturen.

Over de auteur: Marjolein Nielen
Marjolein Nielen is geboren in 1999 en groeide op in Noord-Holland. Haar ouders hebben daar samen een melkveebedrijf. Ze studeerde Dier- en Veehouderij aan de...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?