Gezondheid

Blije koe

Emoties aflezen aan de gezichten van koeien en varkens wordt binnen de vierjarige studie ‘Solaria’ onderzocht door WUR-onderzoeker Suresh Neethirajan. Het idee is de emotionele make-up van de dieren begrijpen aan de hand van videobeelden van hun gezichten’, legt Neethirajan uit.

Om de koppeling tussen videobeelden aan de ‘emotionele make-up’ te maken, wordt een softwareprogramma ontwikkeld dat de beelden kan ontleden. Daarvoor worden de dieren tijdens het onderzoek voorzien van sensoren die ook vitale biomedische signalen (hartslag, ademhaling en activiteit) meten op de huid van het dier.

Chick Track

Suresh Neethirajan ontwikkelde al Chick Track dat elke individuele kip in een stal volgt met videocamera’s op meerdere plaatsen in de stal. Software herkent elke individuele vogel aan de hand van lichaamsafmetingen, ondanks dat de verschillen tussen twee kippen minuscuul en voor het oog onzichtbaar zijn. Met infraroodcamera’s wordt een hittekaart gemaakt van het lichaam van elke kip en er worden microfoons gebruikt en geursensoren om de samenstelling van het door de kippen uitgeademde mengsel te analyseren om zo de stofwisseling te volgen. De hittekaart van het kippenlichaam is een goede graadmeter voor de energieverdeling volgens Neethirajan.

Bron: Resource

Foto: Scotland by camera, Flickr

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?