Gezondheid

Zwitserland: Bestrijding BVD in de eindfase

Zwitserland loopt voorop als het gaat om de aanpak van het Bovine Virus Diarree (BVD). Door het bestrijdingsprogramma dat sinds 2008 loopt, hebben 99,5 procent van de Zwitserse rundveebedrijven een erkende status BVD-vrij.

Het Zwitserse ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit wil veehouders en veeartsen erop wijzen dat het juist in deze eindfase belangrijk is om alle mogelijke manieren van virusoverdracht uit te sluiten. Het is bijvoorbeeld belangrijk om tijdig vast te leggen waar de runderen verblijven en op het bedrijf moeten maatregelen worden genomen die het koppel beschermen tegen een mogelijke infectie.

De Zwitserse regering schat de totale schade per jaar in dat land veroorzaakt door BVD tussen de 8,3 miljoen en 14,8 miljoen euro. Bedrijven met een BVD-infectie kunnen te maken krijgen met vruchtbaarheidsproblemen, vroegtijdige uitval, een verlaagde melkgift en verminderde groei.

In Nederland is de aanpak van BVD op vrijwillige basis.

Over de auteur: Marjolein Nielen
Marjolein Nielen is geboren in 1999 en groeide op in Noord-Holland. Haar ouders hebben daar samen een melkveebedrijf. Ze studeerde Dier- en Veehouderij aan de...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?