Gezondheid

Hittestress drukt Britse melkproductie

Hittestress leidt op Britse melkveebedrijven tot een 20 procent lagere melkproductie. Dat meldt het Britse vakblad Dairy Farmer. Ook vruchtbaarheid en het afweersysteem lijden onder hittestress.

Koeien functioneren optimaal bij een lichaamstemperatuur van 38,8 graden Celsius. Op warme dagen of bij een hoge luchtvochtigheid is het voor koeien lastig om deze temperatuur vast te houden. De dieren moeten hun gedrag veranderen om de warmte af te voeren. Dit kost extra energie en dat gaat ten koste van de melkproductie.

Dairy Farmer schrijft over Britse bedrijven waar de melkproductie tot 20 procent daalt bij koeien met hittestress. Dit komt onder meer doordat de dieren minder voer opnemen. Hittestress vlak voor het afkalven heeft daarnaast effect op het kalf. Het kan leiden tot een vervroegde geboorte.

Ook in de Verenigde Staten kampen veehouders met de gevolgen van hittestress. Het Amerikaanse vakblad Hoard’s Dairyman belicht een onderzoek waaruit blijkt dat de lichaamsconditie van koeien daalt door hittestress. Dieren krijgen hierdoor problemen met het immuunsysteem. Ook de vruchtbaarheid lijdt onder hoge omgevingstemperaturen. Verder is tocht minder goed zichtbaar, waardoor inseminatie minder succesvol is. Een onderzoeker van de Iowa State University heeft uitgezocht dat hittestress Amerikaanse melkveehouders jaarlijks tot 170 euro per koe kost.

Rookpen

Veehouders kunnen in de stallen een aantal maatregelen nemen om hittestress bij hun dieren te voorkomen. Let er bij de bouw van een stal op dat er genoeg ruimte is tussen de gebouwen. Zo kan frisse lucht gemakkelijk binnenstromen. Gebruik een rookpen om te achterhalen hoe de luchtstromen in de stal lopen en pas eventuele blokkades aan.

Hoard’s Dairyman adviseert veehouders om sprinklers te monteren boven de wachtruimte. Let er wel op dat de wachtruimte voldoende wordt geventileerd. Gebeurt dit niet, dan verhogen de sprinklers alleen de luchtvochtigheid en dat moet je juist voorkomen.

Verder is het belangrijk dat de neveldruppels groot genoeg zijn. Te kleine druppels blijven namelijk op de vacht van het dier liggen, terwijl het vocht voor een optimale werking juist tot de huid moet doordringen. Ook dient het systeem een aan-uitschakelaar te hebben. Het water moet eerst doordringen tot de huid voordat de dieren opnieuw worden beneveld. (Dairy Farmer 5/2021 / Hoard’s Dairyman 7/2021)

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?