Algemeen

EU: aantal runderen bereikt dieptepunt

In december 2021 telde de EU 75,65 miljoen runderen en dat is 1,1 procent minder dan in het voorjaar van 2021. Dat betekent dat de rundveestapel in de EU in 2021 met 844.000 dieren is gekrompen.

Voor het eerst in 20 jaar heeft de grootte van de rundveestapel een nieuw dieptepunt bereikt. Het belangrijkste aandeel van de krimp komt voor rekening van de twee grootste Europese producenten van runderproducten; Duitsland en Frankrijk. In Duitsland daalde de rundveestapel met 2,4 procent tot 11,04 miljoen dieren. In Frankrijk met 2,7 procent tot 17,33 miljoen dieren.

Melkveestapel EU ook gekrompen

Het aantal melkkoeien in de EU kromp in 2021 met anderhalf procent. In 21 lidstaten daalde het aantal runderen. In zes landen groeide de rundveestapel. Bij de dalers komen de grootste aandelen wederom voor rekening van Duitsland en Frankrijk waar de melkveestapel kromp met 2,3 procent, respectievelijk 2,5 procent. Duitsland telde eind vorig jaar 3,83 miljoen melkkoeien en Frankrijk 2,32 miljoen. Daarentegen breidde de Ierse melkveehouders hun veestapel flink uit met 3,4 procent tot 1,51 miljoen melkkoeien.

Bron: AgE

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?