Management

Zuivelalternatieven worden belangrijker voor grote zuivelconcerns

Ieder jaar zet Rabobank Research de 20 grootste zuivelondernemingen ter wereld op een rij. Deze zuivelondernemingen halen steeds vaker een substantieel deel van die omzet uit veganistische alternatieven voor zuivelproducten, meestal als gevolg van acquisities.

Zuivelalternatieven voor dranken, yoghurt, ijs, kaas en ook hybride producten komen steeds vaker voor in de portfolio’s van ’s werelds grootste zuivelondernemingen. Hybride zuivelproducten met zowel plantaardig als dierlijk eiwit, om de voordelen van beide te combineren, zijn in opkomst. Door deze hybride producten vertroebeld het beeld van de omzet die de zuivelondernemingen daadwerkelijk uit zuivel halen.

In 2021 kocht het Franse concern Savencia Hope Foods dat veganistische spreads maakt. Door twee overnames steeg de omzet in dollars met 6,6 miljard euro. Savencia klom met deze stap van de 14e naar de 12e plek op de lijst. Saputo, het Canadese familiebedrijf, nam in 2021 het Schotse Bute Island Foods over dat veganistische kaasalternatieven maakt. Daarnaast nam Saputo nog drie ondernemingen over die zich toeleggen op specialistische zuivelproducten zoals ambachtelijke kaas, aseptische eiwitdranken en voedzame snacks.

Danone groeit meer in zuivelalternatieven

Nestlé voegde recent Orgain toe aan zijn portfolio, een bedrijf dat zich bezighoudt met voeding en eiwitpoeders die volledig plantaardig zijn. Danone, na Lactalis de grootste Franse zuivelonderneming, behaalde de derde plek op de lijst en haalde daarbij het in 2021 door overname sterk uitgebreide Dairy Farmers of America in. Uit zuivel haalde het slechts 1,7 procent meer omzet, uit alternatieven 4,5 procent meer waardoor dat aandeel neerkomt op 2,3 miljard euro. In 2020 boekte Danone zelfs 15 procentomzetstijging in de zuivelalternatieven. De kleinere groei in 2021 is waarschijnlijk te danken aan afstoten van het merk Vega naar de Amerikaanse investeerder WM Partners. Dit alles indiceert dat zuivelalternatieven inmiddels goed zijn voor omzetpercentages met een getal voor de komma.

Foto: Lisa Redfern via Pixabay 

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?