Management

Milieuvriendelijke lijm uit melk

Wei kan worden gebruikt om milieuvriendelijke lijm te produceren. Het procedé daarvoor is door onderzoekers van het Frauenhofer Instituut en de Technische Universiteit van Dresden ontwikkeld.

Uit de verwerking van wei, dat overblijft als afvalproduct uit de verwerking van melk tot kaas, ontstaat een melasse als nevenproduct. Daaruit kan ethylacetaat in hoge zuiverheid gewonnen worden. Ethylacetaat is een kleurloos oplosmiddel dat wordt gebruikt voor bijvoorbeeld de productie van lijm. Vaak wordt ethylacetaat uit fossiele grondstoffen gewonnen.

Wei wordt vaak verder verwerkt tot drinkwei of basisstof voor andere dranken. De lactose die het bevat wordt er uit gewonnen voor de farmacie of als basisstof voor babyvoeding.

Tekst: Ruth Annette Thiemann

Bron: Frauenhofer Instituut

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?