Melkprijs

Internationale melkprijsvergelijking start weer

Tot maart 2021 vond je op milkprices.nl en ook op www.vakbladelite.nl elke maand een vergelijking van melkprijzen die belangrijke Europese zuivelondernemingen uitbetalen aan hun leveranciers. De internationale melkprijsvergelijking stagneerde toen, maar is vanaf 20 oktober weer te raadplegen, inclusief de prijzen van de missende maanden sinds maart 2021.

In de loop van deze maand gaat de internationale melkprijsvergelijking weer van start. De officiële naam is de EDF-Zuivelnl International Milk Price Comparison. Eerder dit jaar besloten de European Dairy Farmers (EDF) en Zuivelnl de melkprijsvergelijking weer op te pakken. Qua inhoud is deze melkprijsvergelijking een opvolger van de LTO-internationale melkprijsvergelijking.

Op 20 oktober zullen de maandelijkse melkprijsvergelijkingen van maart 2021 tot en met augustus 2022 worden gepubliceerd. Een week later, op 27 oktober volgt de melkprijsvergelijking van september. Vanaf dan zal de internationale melkprijsvergelijking maandelijks verschijnen op zowel de website van de EDF als van Zuivelnl. De website milkprices.nl verwijst op dit moment door naar Zuivelnl.

EDF bleef data verzamelen

De internationale melkprijsvergelijking liep op een eind vanwege, zo schrijft Zuivelnl nu, bezuinigingen. Destijds vermeldde Zuivelnl dat de samenwerking met de EDF werd opgeschort, omdat men geen overeenstemming bereikte in de onderhandelingen over de voortzetting van de samenwerking. De EDF bleef echter de data verzamelen op basis van afschriften van melkgeldafrekeningen van melkveehouders waardoor het nu mogelijk is vergelijkingen van de missende maanden maart 2021 tot nu alsnog te publiceren.

EDF-Zuivelnl International Milk Price Comparison

Klaarblijkelijk zijn de EDF en Zuivelnl intussen geslaagd in het maken van nieuwe afspraken. Met de veranderde naam wordt aangeven wat de uitvoerende partijen zijn bij het tot stand komen van de maandelijkse vergelijking, namelijk de EDF en Zuivelnl, dat was voorheen ook al zo. Het is niet zo dat LTO niet meer betrokken is. Willem Koops van Zuivelnl was en blijft het gezicht achter de melkprijsvergelijking. Vanwege zijn pensioen wordt hij komend jaar opgevolgd door Inge Nijhoving.

 

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Melkprijs
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?