Gezondheid

Celgetal: differentiatie celtype duidt infectie aan

Uit het celgetal van de melk kan meer over de uiergezondheid worden afgelezen, dan alleen het absolute aantal cellen. Door de voorhanden zijnde celtypen te onderscheiden, kunnen infecties ongeveer 20 procent vaker worden geïdentificeerd. Deze nieuwe, zogenoemde DSCC-analysetechniek (Differential Somatic Cell Count) stelt de celtypen macrofagen en granulocyten vast.

Uit de verhouding tussen beide typen, de zogenoemde celdifferentiatie-waarde DSCC in procenten, in combinatie met het totale celgetal, kan worden ingeschat in welk stadium een infectie zich op het moment bevindt en of behandelen de moeite nog waard is. Zo is bijvoorbeeld een DSCC-waarde van minder dan 65 procent in combinatie met een laag totaal celgetal van minder dan 200.000 typisch voor een gezond, onopvallend dier.

In een vroeg stadium van mastitis komt daarentegen vaak een laag totaal celgetal voor dat gepaard gaat met een DSCC-celdifferentiatiewaarde van meer dan 65 procent. “De celdifferentiatie is een goed hulpmiddel om de ontwikkeling van de uiergezondheid te volgen”, vertelt Dr. Gesine Witzel van LKV Thüringen dat de celdifferentiatie al bij de MPR aanbiedt.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?