Gezondheid

Duitsland kampt met tekort aan landbouwhuisdierenartsen

In Duitsland wordt het tekort aan landbouwhuisdierenartsen steeds nijpender. Dat vertelde Heiko Färber, directeur van de vereniging voor praktiserende dierenartsen, tijdens de Eurotier in Hannover. Van de 22.000 dierenartsen houden slechts 3.500 zich bezig met landbouwhuisdieren.

Volgens Färber is het tekort aan landbouwhuisdierenartsen ontstaan doordat jongeren steeds vaker verlangen naar de nabijheid van de stad. Daarnaast zou er in Duitsland sprake zijn van een gebrekkig selectieproces op de faculteiten diergeneeskunde. “Als de situatie zo blijft, is het binnenkort niet meer mogelijk om uitgebreide veterinaire zorg te garanderen”, aldus de directeur.

Färber waarschuwde ook tegen het verder afbouwen van het aantal antibioticabehandelingen als onderdeel van de EU-verordening Diergeneesmiddelen. Dat zou volgens hem negatieve effecten hebben op de diergezondheid en het dierwelzijn. Om verdere problemen te voorkomen stelt de Duitse vereniging voor praktiserende dierenartsen een aantal maatregelen voor. Zo zou een meer flexibele Arbeidstijdenwet ervoor zorgen dat er meer gebruik gemaakt kan worden van een toenemend aantal dierenartsen in loondienst. Daarnaast kan het stimuleren van technische innovaties bijdragen aan meer dierwelzijn.

Bron: Bundesverbandes Praktizierender Tierärzte

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?