Veevoer

Najaarkuilen 2022 van goede kwaliteit

De kwaliteit van de najaarskuilen van 2022 is goed. De gemiddelde voederwaarde ligt rond het langjarig gemiddelde. Dat blijkt uit cijfers van Eurofins Agro.

Door het zachte en zonnige weer in oktober en november waren in 2022 de omstandigheden goed voor het maken van een goede najaarskuil. Gemiddeld genomen liggen de gehaltes rond het langjarig gemiddelde.

Een van de uitdagingen in het najaar is, zo meldt Eurofins, het voldoende drogen van het gewas voor inkuilen. Het gemiddelde droge stofgehalte daalde in het najaar van 2022 van 493 g/kg in augustus tot 254 g/kg voor de kuilen die in november gemaakt zijn. De gemiddelde VEM-waardes liggen wat boven het langjarig gemiddelde, waarbij de kuilen van oktober en november gemiddeld meer dan 900 VEM bevatten.

Het ruw eiwitgehalte stijgt van gemiddeld 155 g/kg in augustus, naar gemiddeld 195 in november. Het eiwit van de latere kuilen is overigens wel veel onbestendiger, mede door het lagere droge stofgehalte van deze kuilen. Dit blijkt ook uit de toenemende OEB (van 41 in augustus naar 98 in november) en een toenemende NH3-fractie. Het suikergehalte daalt van 93 in augustus naar 33 in november, doordat in nattere kuilen meer suikers worden omgezet naar zuren. Nattere kuilen bevatten doorgaans ook wat meer ruw as, wat de stijging van 104 in augustus naar 155 in november verklaart. Ook het gemiddelde boterzuurgehalte neemt wat toe naarmate de kuil later is gemaakt.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Veevoer
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?