Management

Fonterra: goede resultaten in eerste helft melkjaar 2022/2023

De Nieuw-Zeelandse zuivelgigant Fonterra heeft in de eerste helft van het nog lopende melkjaar 2022/2023, zeer goede resultaten geboekt.

Fonterra verkocht in het nog lopende melkjaar tot dusver 1,99 miljoen ton zuivel, 3,8 procent meer dan in het melkjaar ervoor. De omzet steeg vanwege de hogere prijzen met maar liefst 22,7 procent naar omgerekend 7,69 miljard euro. De winst na belastingen heeft zich ondanks de hogere bedrijfskosten met 50 procent verhoogt tot 317 miljoen euro.

Minder vol melkpoeder

Volgens Miles Hurrell, directeur van Fonterra, laten de cijfers zien dat de coöperatie zich goed ontwikkelt, ondanks de volatiliteit van de zuivelmarkt. Omdat de prijzen voor vol melkpoeder gedaald zijn, werd meer mager melkpoeder en room geproduceerd wat de melkprijs hoog hield. Door herallocatie van de productie werden ook de betere marges voor kaas- en eiwitproducten benut.

Positief vooruitzicht

De vooruitzichten beoordeelt Hurrell nog steeds als positief. De melkprijs die Fonterra betaalt zal in dit melkjaar echter niet het recordniveau van vorig seizoen behalen. Hurrell bevestigt de actuele prijsprognose van gemiddeld 8,50 Nieuw-Zeelandse dollar (4,94 euro) per kg vet en eiwit. Dat is echter altijd nog de op één na hoogste prijs die de coöperatie ooit uitbetaalde. Vorig jaar lag de gemiddelde prijs op 9,30 dollar (5,40 euro).

Minder aanbod rauwe melk

Voor wat betreft het aanbod van rauwe melk moet de Nieuw-Zeelandse gigant echter ook in dit seizoen rekening houden met lagere aanleveringen. Tussen begin juni 2022 en eind januari dit jaar, werd 1,6 procent minder aan vet en eiwit verwerkt. De oorzaken ervan zijn ongunstige weersomstandigheden en een gedaald aantal melkkoeien in het land.

Tekst: Katrin Schiewer

Bron: AgE

Valutakoers: 1 NZ$ = 0,5806 Euro

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?