Management

Bedrijf met 100.000 biologische koeien in Laos

Zuivelonderneming Vinamilk bouwt in Laos aan een bedrijf voor meer dan 100.000 biologische melkkoeien. In mei dit jaar wil het starten met melken op het grootse en modernste biologische melkveebedrijf van Azië.

In het Phaxay-district in Laos, in de provincie Xieng Khuang, zijn midden vorig jaar 1.000 drachtige pinken uit de Verenigde Staten gearriveerd. Deze maand zouden er nog eens 3.000 drachtige pinken vanuit de VS ontvangen worden. De Vietnamese zuivelreus Vinamilk bouwt in samenwerking met investeringspartner Jagro en enkele Japanse investeerders een gigantisch melkveeconcern waar uiteindelijk meer dan 100.000 melkkoeien met bijbehorend jongvee gehouden en gemolken moeten worden. Met de eerste fase is een geldsom van 120 miljoen dollar gemoeid. Het bedrijf wordt gevestigd op het Xiangkhouang-plateau. Omdat dit beperkt heuvelachtig is, zou het geschikt zijn voor melkveehouderij zoals in Nieuw-Zeeland. Het gebied is zeer groen, bevat veel watergangen en de gemiddelde temperatuur is er 22 graden Celsius en daarmee ideaal voor het houden van koeien en verbouwen van ruwvoer.

Productie vanaf mei

In mei van dit jaar zal de productie bij Vinamilk Lao – Jagro starten met 4.000 melkkoeien die volgens verschillende media zo’n 35.000 tot 40.000 liter melk per dag zullen produceren. Over een jaar zouden er 8.000 koeien gemolken moeten worden volgens directeur Sengpan Phetdala. Daarvoor zijn al stallen en melkstallen gebouwd alsook voedergewassen gezaaid op meer dan 1.000 hectare.

De eerste fase van het project in Laos bied ruimte voor 24.000 koeien op 5.000 hectare. Fase 2 omvat nog eens 100.000 koeien met 15.000 tot 20.000 hectare. De totale investering bedraagt meer dan 500 miljoen dollar.

Biologische melk

Bijzonder is dat het bedrijf biologische melk gaat produceren, volgens eigen zeggen conform de standaards van Japan, de EU en de VS. Vinamilk bezat in 2019 in thuisland Vietnam 12 melkveebedrijven met samen 130.000 koeien. Het zou 59 procent van de binnenlandse melkproductie in handen hebben. Vinamilk is de grootste zuivelonderneming van Vietnam en staat in de globale top 50 van zuivelondernemingen van wereldwijd. Het heeft een aandeel van 51 procent in Vinamilk Lao – Jagro.

Foto: Anthony Beck, pexels.com

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?