Management

EU: Pacht in Nederland 13 maal duurder dan in Slowakije

Binnen de Europese Unie is de spanwijdte tussen pachtprijzen gigantisch: In Nederland wordt voor de pacht van één hectare 836 euro betaald, in Slowakije kun je hetzelfde oppervlak voor 62 euro pachten.

Het statistiekbureau van de Europese Unie, Eurostat, heeft de gemiddelde pachtprijzen in 2021 van de lidstaten op een rij gezet. Nederlandse landbouwers betaalden in 2021 met gemiddeld 836 euro 13 keer zoveel dan Slowaakse agrariërs. In de Nederlandse provincie Flevoland waren de pachtprijzen met gemiddeld 1.721 euro per hectare het hoogst. In het Noord-Italiaanse autonome regio Friuli-Julisch Venetië en op de Spaanse Canarische eilanden waren de pachtprijzen vergelijkbaar hoog.

De pachtprijzen voor blijvend grasland liggen in de EU lager dan de gemiddelde pachtprijzen. De Slowaakse veehouders betaalden er 39 euro per hectare voor, de Ieren 337 euro.

Bron: AgE

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?