Management

Melk houdt het brein jong

Recent onderzoek van de Universiteit van Kansas Medical Centre (VS) toont aan dat de hersenen van oudere volwassenen voordeel ondervinden van het drinken van melk.

Onderzoekers van het Kansas Medical Center toonden aan dat drinken van drie koppen melk per dag het gehalte glutathione (GSH) in de hersenen van oudere volwassenen (tussen 60 en 89 jaar) ondersteunt. Glutathione is een antioxidant dat helpt de hersens te beschermen tegen schade die komt met het ouder worden en ouderdomsziekten.

Vrije radicalen en andere antioxidanten komen vrij als de hersenen nutriënten in energie omzetten. Na verloop van tijd bouwt deze oxidatieve stress zich op en aangenomen wordt dat deze in belangrijke mate bijdraagt aan het verouderen van de hersenen, samen met neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer. Naarmate mensen ouder worden, daalt het GSH-level.

In een eerste onderzoek toonden wetenschappers uit Kansas aan dat melk hoog correlatief is met de concentratie GSH. In een recenter onderzoek bestudeerden ze of een verhoogde melkconsumptie tot meer voordelen leidde. In deze studie werden volwassenen tussen 60 en 89 jaar die minder dan anderhalve portie zuivel per dag aten verdeeld in een controlegroep en groep die vervolgens drie maanden lang dagelijks drie porties melk innam.

Bij de mensen in de onderzoeksgroep werd een vijf procent hogere GSH-concentratie in de hersenen aangetoond. In eerdere studies werd aangetoond dat oudere volwassenen tien procent concentraties GSH in de hersenen kunnen hebben, dus de consumptie van meer zuivel vult dit gat aanzienlijk. In het onderzoek werd gebruik gemaakt van drinkmelk als zuivelproduct, omdat dit de GSH-levels meer lijkt op te krikken dat yoghurt, kaas of andere zuivelproducten. Om GSH te maken hebben de hersenen drie aminozuren nodig, namelijk glycine, glutamaat en cystine. Melk is een goede bron van alle drie.

Bron: Hoard’s Dairymen – Foto: Pixabay

 

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?