Gezondheid

Aangezuurde biest voor betere groei van kalf

Aangezuurde melk heeft gunstige effecten op de gezondheid en groei van kalveren. Dat blijkt uit meerdere onderzoeken. Over de effecten van aangezuurde biest is nog veel minder bekend.

Maar onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania (VS) hebben nu tijdens een kleine studie ontdekt dat aangezuurde biest (pH 4,0-4,5) kan helpen om de productie van Faecalibacterium in het spijsverteringskanaal in de eerste levenswek op gang te brengen, en dat kan mogelijk leiden tot het ondersteunen van verbetering van de gezondheid en prestaties in de vroege levensfase van kalveren.

Van Faecalibacterium is bekend dat het butyraat produceert, een belangrijk vetzuur dat de ontwikkeling van de darmwand bij herkauwers bevordert. Eerdere onderzoeken brachten Faecalibacterium in verband met meer gewichtstoename en minder diarree bij nog niet gespeende kalveren.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?