Magazine | Premium | Veevoer

Haksellengte voor kuilgras – het optimum vinden

Voor het inkuilen in de silo, de melkzuurvorming en de voeropname, is kortgesneden gras optimaal. Hoe kort gesneden kan worden, wordt bepaald door het uitgangsmateriaal en de oogsttechniek.

Kort snijden tegen voerselectie

Korte snijlengtes helpen tegen selectie en verbeteren de voeropname. De maat voor snijlengte is de theoretische haksellengte (THL). Als kort geldt 11 mm en minder. De haksellengte wordt theoretisch genoemd omdat de deeltjesverdeling nooit homogeen is en de uiteindelijke daadwerkelijke lengte ervan altijd langer is. Controleren kun je de haksellengte met de duimstok. Het uitzeven in een schudbox geeft uitsluitsel over de homogeniteit en helpt de werkkwaliteit van de hakselaar te beoordelen (weinig te korte en te lange delen). Schudboxrichtwaarden voor kuilgras zijn er niet: materiaal en techniek zijn te divers.

Kort voor de verdichting

Kort gras laat zich in de silo beter verdelen en verdichten. Maar er zijn grenzen: zeer nat (minder dan 28 procent drogestof), vezelarm, jong gras kan in de kuil uiteenzakken als het te kort gehakseld wordt. Voor meer ‘grip’ en minder perssapverliezen moet de THL verhoogd worden en moet het droogste materiaal als eerste in de silo worden gereden.

Kort hakselen of langer – het uitgangsmateriaal en de uitrusting van de hakselaar

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit artikel komt uit vakblad Elite Lees meer uit deze uitgave
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Meer over:
Veevoer
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?