Gezondheid

Moederdiervaccinatie beschermt kalf tegen cryptosporidiose

Nieuwe veelbelovende onderzoeken naar moederdiervaccinatie tegen cryptosporidiose (Cryptosporidium parvum) werden op 25 augustus door MSD gepresenteerd tijdens het European Buiatrics Congres in Berlijn.

De farmaceut presenteerde data in het kader van de ontwikkeling van een vaccin ter reductie van C. parvum-infecties. De vaccinatie leidt er toe dat dragende koeien specifieke antilichamen aanmaken die in de biest komen, waardoor de kalveren direct na de geboorte passief geïmmuniseerd worden.

De resultaten van de door MSD uitgevoerde veldstudie tonen het volgende aan: kalveren die biest van met Cryptosporidium parvum geënte vaarzen kregen, hadden een duidelijk lager risico om diarree te krijgen.

Cryptosporidia parvum zijn parasieten die bij kalveren al in de eerste levensweken zware diarree kunnen veroorzaken. Een vaccin kan in grote mate bijdragen aan de bescherming daartegen. Tot nu is er wereldwijd nog geen werkzaam vaccin tegen cryptosporidiose.

Tekst: Ruth Annette Thiemann

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?